Sport

Wat moet je nu met Dirk Kuijt?

26-08-2012 10:51

Ik zat op een terras in Normandië garnalen te pellen en moest denken aan Dirk Kuijt. Dat bedoel ik niet flauw. Ik had net gehoord dat Büttner naar Manchester United ging en dacht ‘gaat hij het wel redden bij een topclub?’ En bij de frase ‘gaat ‘ie het redden bij een topclub’ denk ik altijd aan Dirk Kuijt. Maar Dirk Kuijt redde het bij een topclub.

Niet makkelijk
Bij Liverpool speelde hij zes jaar lang een zeer substantieel aantal wedstrijden, en scoorde er gemiddeld aardig, al zijn er jaren dat hij in de Premier League niet verder kwam dan een gemiddelde centrale verdediger er jaarlijks bij corners in kopt. Nu in Turkije is Kuijts start veelbelovend. Na zijn debuut (geen goal) scoorde hij al tegen FC Vaslui (twee keer), Galatasaray, Elazigspor en Spartak Moskou: vijf treffers in vijf wedstrijden. Belangrijke goals die hij allemaal maakte toe hij in de spits stond. Hij is een spits en dat maakt het er allemaal niet makkelijker op.

Puzzelt u even mee? Oranje speelt onder Van Gaal 4-3-3. Eerste keus is Klaas Jan Huntelaar. De nieuwe spits van Manchester United Robin van Persie moet het voorlopig doen met een plek op de bank. Daar zit verder Bas Dost, door Van Gaal geselecteerd als de nieuwe Pierre van Hooijdonk/Jan Vennegoor of Hesselink: een lange, sterke spits die in de slotfase wat extra’s kan brengen. Dan is er verder nog de Oranjespits van de toekomst Luuk de Jong.

Individuele actie
In de spits lijkt er dus geen plek voor Kuijt te zijn. En op rechts – waar hij de laatste jaren noodgedwongen speelde bij Liverpool en Oranje – verwacht je van Van Gaal andere type spelers dan Kuijt. Snelle jongens met een individuele actie en een voorzet: Narsingh, Robben, John, Lens (en naar het nu blijkt: Schaken).

Toch is Dirk Kuijt de nieuwe vice-aanvoerder van Oranje, na de onbetwiste nummer een Wesley Sneijder. Waarom? Want wat moet je nu met Dirk Kuijt? Kuijt is vaak de pineut, schreef ook Paul Onkenhout van de zomer al: “zijn kinderen heten Roan Dirk, Jordan Giovanni, Noelle en Aidan Benyamin, maar tot het universum van Wes en Raffie zal hij nooit toetreden.” Voor Kuijt is er geen plek in de basiself van Oranje.

Er vielen wolken, een dikke laag mist, over het terras in Normandië toen ik dacht aan Dirk; het begon zelfs te regenen. Maar de conclusie is helder: Kuijt is er ‘voor de kleedkamer’. Want met Kuijt sta je zo lekker in de kroeg. Net als in 2010, toen stonden we ook het liefst in de kroeg met Dirk. Kuijt klaagt niet, is ervaren en – zoals Van Gaal zelf zei – “Dirk is een voorbeeld voor iedere voetballer in Nederland.” Van Gaal wil graag zo’n voorbeeld in de selectie: hard werken en einde aan het gezeur.

De schakel
Ten slotte is Kuijt de schakel tussen Van Gaal en Van Persie. De bondscoach begon al met een charmeoffensief (zei: nog nooit zo’n goed gesprek gehad), maar de nummer 9 onder Van Marwijk zal niet de makkelijkste zijn als straks Huntelaar keer op keer de voorkeur krijgt. Dan komt Kuijt om de hoek kijken. Dat kan nog heel belangrijk worden.