ThePostOnline

De helende organische weg uit de crisis

27-08-2012 14:30

Mochten de verkiezingen tot een wisseling van de wacht leiden, Roemer in plaats van Rutte in het torentje, dan zal dat volgens zakenblad Quote tot rampspoed leiden, getuige de Quote-poster ‘Emile “Texas Chainsaw Massacre” Roemer’. De poster die alles zegt over de beperkte visie van de Quote-redactie, omdat de houdbaarheidsdatum van hun boodschap al verstreken was op het moment dat Quote uitkwam. Vrees voor de partijpolitieke machtswisseling getuigt simpelweg niet van realiteitszin, omdat deze wisseling van de wacht ook niet zal leiden tot het adequaat aanpakken van de crisis.

De aarde als een levend organisme
Desondanks is die aanpak wel degelijk mogelijk. Alleen zal daarvoor de democratie op een organische leest geschoeid moeten worden, als gevolg van de aanname van de aarde als een levend organisme. Een organische totaliteit waar de mens niet boven staat, als ware hij de maker ervan, maar een integrerend deeltje van is. Mocht deze aanname wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden, dan is de consequentie daarvan dat het bedrijven van politiek op deze wetenschappelijke onderbouwing gestoeld dient te worden. Dat nu wil zeggen dat niet langer de persoonsgebonden religie en ideologie maar de onafhankelijke wetenschap de koers van het beleid zal gaan bepalen.

Met als eindresultaat de politiek als dienstmaagd van de onafhankelijke – want boven de partijen staande – wetenschap, in plaats van de gekleurde wetenschappelijke partijbureaus. De onderschikking die de weg opent voor een niet partijpolitiek gekleurde aanpak van de crisis. Een organische aanpak als logisch gevolg van de wetenschappelijke onderbouwing van onze aarde als een levend organisme. Om zicht te krijgen op die organische aanpak, kunnen we het beste te rade gaan bij ons eigen lichaam.

Ware democratie
Zoals bekend vertegenwoordigt elk orgaan daarin een unieke onvervangbare functie. Maar de levenskracht van ons hele lichaam hangt niet alleen af van de gezondheid van elk orgaan afzonderlijk, maar ook van de harmonieuze samenwerking tussen alle organen. Een evenwichtige samenwerking die een levensnoodzakelijkheid is en geen concessie die wordt afgedwongen. Tenslotte hoeven de longen het hart niet te verdragen. Het enige wat hen gevraagd wordt is ‘goede longen’ te zijn, zoveel mogelijk ‘long’ te zijn, en naar de mate waarin zij daarin slagen zullen zij het hart helpen een goed hart te zijn, wat ons het gevoel van gezondheid en welbevinden bezorgt .

Deze vorm van vrijwillige samenwerking is te karakteriseren als de ‘ware democratie’. Een zelforganiserende en intelligente orde zonder baas(!), ondanks zijn complexiteit en multiculturele aanzien, organisch gesproken.

Wake up call
Kortom, voor een effectieve aanpak van de crisis is het hoog tijd voor een wereldwijde politieke wake up call, gericht op de transformatie van het verdelende partijpolitieke bestel tot een samenbindend organisch bestel. De enige mogelijkheid om de crisis die ons gemeenschappelijk treft gezamenlijk het hoofd te bieden. De Nederlandse media zouden tot die transformatie de aanzet kunnen geven, door de verkiezingsstrijd links te laten liggen en in plaats daarvan de wetenschap te vragen bouwstenen aan te leveren voor dat organische bestel, waarmee het algemeen belang (het belang van al wat groeit en bloeit) effectief bediend kan worden. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd.

Conclusie: “De weg uit de crisis is geen verdelende partijpolitieke maar een helende organische, waarvoor vastgeroeste achterhaalde denkpatronen (waar een kieshulp als ‘Kieskompas’ model voor staat) zullen moeten worden losgeweekt”.

CC-foto: DonkeyHotey