ThePostOnline

Vredesstemwijzer IKV Pax Christi: Why not GroenLinks?

27-08-2012 16:32

Het InterKerkelijk Vredesberaad klinkt een beetje als een reliek van een vergane zuil, maar is nog steeds een bekende naam binnen de vredesorganisaties in Nederland. Een organisatie waarin Christenen uit allerlei verschillende stromingen samenwerken. Samen met Pax Christi, vormen zij inmiddels de ‘vredesorganisatie’ IKV Pax Christi. Op haar Facebookpagina gaat deze overkoepelende organisatie in op het verkiezingsgeweld en presenteert zij, jawel, een stemwijzer. Deze stemwijzer (www.vredesstemwijzer.nl) breekt met de traditie van veel andere stemwijzendekieskompassen en draait geheel om één issue: vrede. Denkt u er zelf even wat vrolijk fluitende vogels en appeltjesgroene bloemenweides bij?

Keuzes
Zelfs met zo’n eng onderwerp moet IKV Pax Christi een aantal keuzes maken in haar stellingen. Kernwapens in Nederland, de JSF, ze hebben een duidelijke link met ‘geweld’, maar hebben ze ook een directe link met ‘vrede’? Eigenlijk weten we het niet echt, geopolitiek is een complex spel dat je niet met één factor in (on)balans durft te brengen, moet je dan bij zulke vragen maar “geen mening” invullen? Andere vragen, bijvoorbeeld over een importverbod op grondstoffen, hebben wel weer een duidelijker link met vrede, of in ieder geval het niet meer sponsoren van oorlog. De vragen over de plaats van Nederland in de wereldpolitiek zijn interessanter dan de specifieke beleidsvragen waarvan je het effect toch niet precies kunt inschatten, door die laatste blijf je toch een beetje in het midden hangen.

Social media dingetje: aan het eind krijg je natuurlijk een stemadvies, en de “tweet dit” knop is direct gelinkt aan de lijsttrekker van de partij waar jij het dichtste bij zit. Vooralsnog lijk je ‘in het midden hangen’ met -vooruit- een licht positieve kijk op vredesinitiatieven het dichtst bij het CDA te zitten, maar de echte Door de Facebook-pagina te ‘liken’ (uiteraard) krijgt u meer inzicht in hoe de andere partijen over ‘vrede’ denken, zodat de belofte “Want wat denkt D66 eigenlijk van de JSF? En hoe denkt de VVD over een sterk wapenhandelverdrag?” ook wordt ingelost.