Koop gewoon een maatje groter

28-08-2012 11:41

Er is geen ontkennen aan. Wij worden dikker. Allemaal. Massaal. Dat blijkt uit onderzoek en dus geloven we dat. Maar kijk even rond op straat en je kunt wel ongeveer dezelfde conclusie trekken. Het is ook nog eens zo dat sinds de jaren ‘80 de kledingmaten veranderd zijn. Maat 38 nu, is 10 centimeter groter dan de maat 38 in jaren ‘80. Blijkt uit onderzoek van The Economist. En dat onderstreept eigenlijk alleen maar dat we dikker worden.

Het feit dat je het op straat kunt zien komt echter niet doordat we echt zichtbaar dikker zijn geworden en de kleding daar niet meer voor is. Nee, dat komt omdat iedereen zich in te kleine maatjes probeert te persen. Dat is eigenlijk gewoon een probleem wat los staat van het gegeven dat we dikker worden, maar goed, ter illustratie moet je toch wat.

Geen ontkomen aan
Het is nu eenmaal zo dat je lichaam door de jaren verandert. Goh, echt? Nee, echt. Dat betekent dus dat als je zo rond je 17e maatje 36 had, je dat natuurlijk niet je hele leven kunt hebben. Hormonen, omgeving, stress, überhaupt het feit dat je ouder wordt, zorgen ervoor dat je gewoon wat kilo’s aankomt in de loop van de jaren. Niet voor niets groeit je Body Mass Index – BMI – volgens de schaal mee met je leeftijd, tot een bepaalde leeftijd overigens, anders zou je rond je 50e serieus overgewicht hebben.

Floepende borsten en extra taille’s
Punt is: psychologisch blijven we het liefst een beetje hangen in die late pubertijd. Toen alles nog onbezorgd en blij was en je nog in maatje 36 paste. Dus proppen we ons massaal tot minimaal na de studietijd nog steeds in maatje 36, want dat doet iets met je. Resultaat: opgestopte worsten in het straatbeeld. Vetrollen die over broeken heen puilen, BH’s die overduidelijk knellen en te strak zitten, waardoor de borsten er bijna uit floepen en de rug een soort extra taille krijgt. Buiken die onder de shirtjes door piepen en lelijke striae laten zien. Stop daarmee! Kwel jezelf, en de medemens, niet langer!

Voel je goed!
Wees niet bang om een maatje groter te kopen als je twijfelt of je huidige maat wel goed zit. Niet elke kledingfabrikant houdt zich aan de matentabel en daarom kan het zo zijn dat bij de ene broek maat 36 te groot, bij de ander perfect en bij de ander te klein is. Als je twijfelt, pas dan eens maatje 38. Die zit waarschijnlijk niet alleen lekkerder – al die knellende kleding, dat voelt toch verschrikkelijk?, maar staat je waarschijnlijk ook nog een fantastisch. Geen vetrolletjes meer die eroverheen vallen. En koop je daar een goede BH en T-shirt bij, dan heb je ineens een prachtig vol figuur dat je prima kunt vertonen op straat. Als je er eenmaal aan gewend bent om er goed uit te zien in een maatje groter, dan is het makkelijker om akkoord te gaan met een maatje meer. Als jij je lekker voelt in je kleding zien andere mensen dat ook.

Uiteraard moet je helemaal zelf weten tot welke maat jij je nog tof voelt in je kleding, maar ga dan sporten en volg een ander eetpatroon als je er klaar mee bent om steeds een maatje groter te moeten gaan. Ga je niet eindeloos in kleding proberen te proppen die te klein is. Bij voorbaat dank.

CC-Foto: Mallinaltzin