Sport

De Gouden Bal moet naar Javier Zanetti

29-08-2012 13:00

Clubliefde en clubvoetballers zijn helaas zeldzaam in het hedendaagse voetbal dat geleefd wordt door geld. Theo Janssen gaf gisteren het goede voorbeeld. Maar de grote held stond niet op Papendal, maar op centro sportivo Angelo Moratti van Internazionale. Daar trainde de 39-jarige aanvoerder Javier Adelmar Zanetti als een beest, nadat hij donderdag in de Europa League zijn 800ste (!) duel had gespeeld voor de enige club die hij sinds 1995 diende. De Argentijnse modelprof is wars van kapsones, maar verdient nu de schijnwerpers van DeJaap.

Toen Inter-trainer Andrea Stramaccioni (36) in maart de ontslagen Claudio Ranieri opvolgde vertelde hij op de persconferentie: “Ik wil enthousiasme zien en dat de spelers zich weer jong van binnen voelen. Neem nu Javier Zanetti. Hij is ouder dan ik, maar op de training toont hij hetzelfde enthousiasme als jeugdspelers die meetrainen met de hoofdmacht. Hij inspireert iedereen binnen Internazionale.”

Kwaliteit
Het zei alles over de interne status van de Argentijnse captain. Stramaccioni had het niet over wereldster Wesley Sneijder, of over de Brazilaanse topper Maicon, of topscorer Diego Milito. Nee, Il Capitano, veteraan Javier Zanetti, werd als clubvoorbeeld aangedragen. Als toonbeeld van trouw, kwaliteit, mentaliteit en moraal.

De gemiddelde voetbalkijker zal hem niet per se opvallen, maar liefhebbers van de computergames FIFA of PRO Evolution Soccer wisten het al langer: Zanetti is een topvoetballer. Hij heeft een perfecte tackel, een razendsnelle rush en passeerbeweging. En, wie er op let, weet, Zanetti verspeelt nooit de bal. Niet voor niets wordt hij, zelfs op zijn leeftijd, nooit gewisseld. Hij mist geen minuut. Slechts Rafael Benitez en Diego Maradona als bondscoach van Argentinië durfden dat wel. Beiden zijn daarna nooit meer serieus genomen.

Zijn bijnaam bij Inter, El Tractor, de tractor, heeft Zanetti te danken aan zijn grootse kwaliteit om de bal op de eigen zestien meter te veroveren en dan met de bal naar het andere strafschopgebied te rennen. De captain kan verdedigen, dribbelen, aanvallen. Kortom, een complete voetballer die al jarenlang op het allerhoogste voetbalniveau zijn club draagt.

Bescheiden
Toch krijgt Zanetti zelden de waardering die hij verdiend. Zanetti is een modelprof en die zijn niet zo interessant voor de media. Te blue. Altijd bescheiden, rustig, een gentleman. Niet te groot om zichzelf op of naast het veld weg te cijferen. Zo was hij voor zijn eerste training bang dat zijn BMW te patserig zou overkomen, terwijl het de lelijkste en simpelste auto van de selectie bleek te zijn. En in achttien jaar Inter is zelfs zijn kapsel niet veranderd.

Trainen is zijn lust en zijn leven. “Het geheim is dat ik altijd train als een bezetene, alsof ik een wedstrijd speel. Ik maak er geen potjes van als het over mijn gezondheid gaat.” En tranen biggelden over zijn wangen toen hij als aanvoerder in zijn 700ste duel voor Inter de Champions League omhoog mocht tillen. Zijn leven is gefocust op voetbal en niet op randzaken. Ook vanwege zijn defensieve veldpositie (verdedigende middenvelder of back) is het gevolg dat Zanetti weinig besproken is, en ook minder gewaardeerd lijkt buiten Milaan. Tientallen prijzen staan op zijn palmares, maar nooit een serieuze individuele prijs.

Gouden Bal
Voorlopig wil hij van geen stoppen weten. En ook de nieuwe stortvloed van Inter-aankopen heeft de 39-jarige aanvoerder overleefd. In alle officiële wedstrijden van dit seizoen miste hij geen minuut. Eerder gaf hij al aan dat hij door wil gaan tot de tweede ster op het shirt van Inter staat. Daar zijn nog twee kampioenschappen voor nodig. En onlangs zei hij op de site van de UEFA: “Mijn ploeggenoten vervloeken me wel eens op het trainingsveld. ‘Stop nu eens met rennen, laat ons eens winnen.’ Maar zo lang als mijn lichaam het aankan, ga ik door.”

Al 801 duels speelde hij voor Inter. Zanetti is een voorbeeld. Van clubliefde, moraal, inzet en kwaliteit. Voor Theo Janssen, andere voetballers, aanvoerders, voor trainers en voor vaders. Een juweel voor het voetbal, die nu eindelijk eens genomineerd moet worden voor De Gouden Bal.