Sport

Babel doet wat veel voetballers zouden willen

01-09-2012 15:00

Hij doet wat veel andere spelers zouden moeten doen, zouden willen doen, maar niet durven doen. Het is een prachtige transfer, van Ryan Babel. Met het afkopen van zijn contract bij 1899 Hoffenheim dat nog een jaar doorliep (zou hij echt drie miljoen hebben betaald, of is er wat geregeld?) vertrok hij naar de club waar hij op zijn zeventiende doorbrak, Ajax.

Babel is eerlijk geweest toen hij nadacht en uitkeek over het platteland in Hoffenheim. Hij moest naar eigen zeggen een ‘grote beslissing nemen om zaken te keren’. Toen de deal rond was tweette hij: “Home :)”. Dat zei alles.

Aardige deal van Ajax ook, een speler vertrekt voor 18 miljoen, en koopt zijn eigen contract af om weer terug te komen. Natuurlijk was het te begrijpen dat Babel vertrok naar Liverpool. Droomclub, uurtje vliegen vanaf Amsterdam. Maar hij brak nooit echt door (geen verrassing), sleet zijn tijd op Twitter (doorgaans niet te begrijpen wat hij schrijft) en verloor zijn plek bij Oranje.

Hij dacht: Hoffenheim, daar kan ik weer doorbreken. Hij kreeg er alle kans toe, speelde genoeg, maar nooit las je op maandag de krant met een bericht waaruit bleek dat Babel de Nederlandse trots weer hoog had gehouden. Hij voelde zich er thuis, zei hij toen hij net in Duitsland zat. In z’n eerste auto, die hij bij Ajax kocht en meenam naar Engeland, reed hij tussen de suikerbieten naar het trainingsveld. Dit jaar werd hij teruggezet naar de amateurs.

Babel is 25, nog maar 25, en nu moet het gebeuren. Hij scoorde slechts zeventien keer in die jaren bij Liverpool en Hoffenheim, in bijna 150 wedstrijden. Nu gaat hij terug naar Amsterdam. In de Nederlandse competitie moet Babel goed mee kunnen komen. Maar zijn zaakwaarnemer trapte alweer in gevaarlijke vallen. Het idee is dat hij zich in de kijker speelt van een grote club, zei hij. Niet slim. En er werd iets gezegd over Ajax helpen. Niet slim. Babel moet heel hard werken, heel snel fit worden, om bij Ajax basisspeler te worden, en wel heel erg goed presteren om ooit in de Europese top te kunnen komen. Doet hij dat (snelheid terugkrijgen, gretigheid tonen) kan hij een heel mooi jaar beleven in Amsterdam, en een voorbeeld worden voor andere Nederlandse jongens die in het buitenland verpieteren.

Toen een verslaggever bij hem op bezoek was in Hoffenheim vertelde Babel dat hij niet meer zoveel bezig was met rap (“Het is de B tot de A tot de B E L”). Nu maakte hij filmpjes. Op zijn Apple liet hij er een zien waarin hij op bezoek was in Liverpool, en een waarin hij door een wasstraat reed. Hij verklaarde: “Ik ben ook maar een gewone jongen die houdt van de dingen waar jij van houdt. Zo veel anders ben ik niet, omdat ik voetballer ben.”

Een gewone jongen vindt het fijn thuis te komen.