ThePostOnline

Vrij Nederland houdt traditie in ere: karaktermoord als unique selling point

03-09-2012 13:10

Misschien was het naïef van me. Misschien was ik, onbewust, toch nog te positief, al kan dat haast niet. Maar toch. Ik dacht dat de “IEDEREEN DIE NIET AAN ONZE CORRECTE LINKSE MENING VOLDOET IS EEN NAZI!”-retoriek in printmedia toch echt begin 21ste eeuw ten grave was gedragen. Zeg maar toen Pim Fortuyn, mede dankzij dit soort retoriek vermoord, samen met het vermoorde karakter van professor Buikhuisen onder de zoden werd gelegd. Maar nee. Boy, was I wrong. De morele haat van zelfbenoemde linkse nachtwakers gaat nog altijd onveranderd verder in het saaie en gestaag keihard in oplage dalende opinieweekblad Vrij Nederland. Zo leert de site Dagelijksestandaard.nl dat er recent een boek werd besproken, geschreven door een schrijfster die zomaar dingen schrijft die niet mogen van Vrij Nederland. Dus de schrijfster is een “NAZI!”.

Dat is trouwens vrij veel, wat er allemaal niet mag van VN. Wie bijvoorbeeld “onfatsoenlijk” twittert loopt het risico te worden ontslagen door zijn werkgever omdat VN-redacteur Harm Ede Botje doodleuk werkgevers opbelt van twitteraars die in zijn ogen “onfatsoenlijk” zijn.

Joris van Casteren
Een roman over je ex schrijven, en tegelijk even uit de doeken doen hoe de halve VN-redactie aan de coke is, mag ook niet van VN. Schrijver Joris van Casteren (bekend van de bestseller Lelystad) werd als freelancer door VN-hoofdredacteur Frits van Exter de wacht aangezet omdat hij in een roman “te onethisch” te werk was gegaan. Let op: dus niet omdat hij slecht werk afleverde, neen, omdat zijn roman niet werd goedgekeurd door de VN-gedachtenpolitie. Kennelijk ligt dat ergens aan de Raamgracht zwart op wit beschreven, wat er wel en niet ethisch is en wat wel en niet mag in het leven. Heel handig. Vele religies zijn nog groot geworden met dat soort moraalregels op schrift.

En nu dus weer een literatuurresencent die het noodzakelijk vindt de schrijfster Fleur Jurgens met nazipropagandist Julius Streicher te vergelijken.

Streicher, dat is niet een beetje nazi, nee, dat is top der toppers qua nazipropaganda.

Karaktermoord als traditie
Ze pakken dus graag uit daar bij VN. Als ze toch een mes in iemands karakter zetten, dan een roestig mes. Laf in de rug uiteraard. Alsof Fleur Jurgens niet gewoon een roman heeft geschreven maar een propagandistisch pamflet, een “haatportret”, waarin ze oproept alle moslims over de kling te jagen en dit onder het mom van “onderzoeksjournalistiek” verkoopt. Gewoon een roman. Verzonnen tekst, niets meer, niets minder.

Dat hoort overigens bij de VN-traditie: karaktermoorden is eigenlijk altijd het unique selling point van dit blad geweest. Hugo Brandt Corstius heeft er tot op de dag van vandaag zijn roem aan te danken. Zo werkt dat nou eenmaal in georganiseerde religies en bij elites die overtuigd zijn van het eigen gelijk: wanneer je iemands leven en carrière weet te verwoesten ben je een held. Dat is heel tolerant en fatsoenlijk.

Doodsreutel
Lieve VN-redacteuren. Schamen jullie je niet? Staan jullie nooit voor de spiegel te huilen? Ik bedoel: het is 2012. De tijd dat je als “opinietijdschrift” Nederland kon onderdrukken en alle onwelgevallige meningen kon wegzetten als “nazisme!” is echt al lang verleden tijd. Zelfs Geert Mak, die de heuse moeite nam een boekje over Ayaan Hirsi Ali te schrijven en haar werk te vergelijken met (jawel, daarrrrr istieweer!) Goebbels, doet tegenwoordig gewoontjes genuanceerd over het evil empire Amerika. Kun je nagaan.

Lief Vrij Nederland, schrijvers wegzetten omdat ze ooit een Marokkanenprobleem hebben benoemd, een probleem dat later veel realistischer bleek dan kon worden beschreven en waarvan ook de VN-lezers doordrongen raakten inclusief de Amsterdamse PvdA-elite die in de jaren tachtig nog bij monde van Annemarie Grewel voorstelde boeken van W. F. Hermans uit de bibliotheek “te verwijderen” omdat de schrijver “fout” was, is tegenwoordig echt de doodsreutel van een volledig verminkte maar lamgeslagen elite die door de rest van het land totaal wordt genegeerd en weggehoond.

‘Kwaliteitsjournalistiek’

Een beetje opinieblad zou dat moeten snappen. Een beetje jonge redactie, en er zijn (gek genoeg) voldoende jonge mensen op de VN-redactie, zou zich tegen dit soort geretardeerd archaïsch karaktermoordlustig moraalgedram moeten verzetten. Het is niet ethisch, het is niet journalistiek, het is niet aan jullie de wereld in te delen in goede mensen en nazi’s. Al helemaal niet om schrijvers te karaktervermoorden. We leven in een vrij land. De titel van uw eigen opinietijdschrift moet wat dat betreft boekdelen spreken.

Die macht van de gemonopoliseerde opiniemedia ligt toch écht ver achter ons. Wie zichzelf “kwaliteitsjournalistiek” wil noemen dient zich ook dienovereenkomstig te gedragen. Zo niet, dan is het predicaat “ongefundeerd, tendentieus en nodeloos kwetsend” meer van toepassing. Dat geeft gelijk een stukje humor aan het geheel, je zult zien dat er ook nog winst mee valt te maken.

Of denken jullie soms echt nog steeds dat de oplagecijfers zo hard dalen vanwege de opkomst van het internet? Denk nog eens. Dat is niet zo. Die oplagecijfers dalen omdat geen hond nog jullie reactionaire 20ste eeuwse wereldopvattingen deelt. Zelfs honden willen op zeker moment voorwaarts.