Weekend Wrap-Up: Week 35

03-09-2012 09:00

Elke maandagochtend een overzicht van wat er dit weekend is gebeurd op sportgebied. Met een enorme focus op Nederland. Waarom? Nou ja, omdat er .nl in onze URL staat. Deze keer de Paralympics en volleybal.

Eremetaal
Het regent Nederlandse medailles en records in London. Na de succesvolle Olympische Spelen lijkt ook de Paralympics voor stapels eremetaal te zorgen.

Dit weekend was er helaas geen gouden medaille te vieren, maar wel een hoop zilver en brons. Marlou van Rhijn, de Blade Babe, liep in de series van de 100 meter een wereldrecord, maar kon die prestatie in de finale niet herhalen. Zilver was het resultaat. Van Rhijn loopt met de zelfde soort blades als Oscar Pistorius (die overigens werd geklopt door een Braziliaan).

Ook was er zilver voor Alyda Norbruis. 500 meter fietsen op de baan. Alyda zat alleen op de fiets. Dat zou voor Rinne Oost niet handig zijn. Hij is slechthorend en heel slechtziend. Dan zie je de bochten niet aankomen dus. Daarom zit Patrick Bos voor hem, op een soort tandem. Daardoor hoeft Oost alleen zijn longen uit zijn lijf te rijden. Dat leverde zaterdag een bronzen plak op.

Verder was er nog een hoop brons. Ronald Hertog bij het speerwerpen, zwemmers Marlou van der Kulk, Lisa den Braber en Maurice Deelen, dressuurruiter Frank Hosmar en tafeltennisser Gerben Last. Na vier dagen staat Nederland op 1 gouden, 3 zilveren en 9 bronzen medailles, wat een 28e plek in de medaillespiegel oplevert.

Suikeroom gezocht
Vorige week stond hier al het rare volleybal verhaal, je kunnen kwalificeren voor de World League maar er eigenlijk geen geld voor hebben. Zondag was het zo ver. Over twee wedstrijden werden de Portugezen nipt verslagen. Zaterdag won Nederland met 3-2, zondag weer, met een nipte overwinning in de vijfde set (15-13). Op sportieve gronden zou Nederland zich dus mogen opmaken voor een krachtmeting met de beste landen van de wereld. Maar of het echt kan hangt er vanaf of de NeVoBo genoeg geld bij elkaar kan schrapen.

CC-foto: ell brown