ThePostOnline

Opiniepeiling Maurice de Hond: paarse coalitie met premier Samsom, 50plus bijna even groot als GroenLinks

06-09-2012 19:31

De verschuivingen vandaag zijn klein, minder dan de afgelopen dagen. De PvdA stijgt één zetel naar 30 zetels. Voor het eerst sinds de vorige Tweede Kamerverkiezingen staat de PvdA weer op dit niveau. De VVD blijft op 33 zetels staan. Het patroon bij het CDA lijkt behoorlijk op dat kort voor de verkiezingen van 2010. Nog maar 40 procent van de kiezers van 2010 geven aan weer CDA te stemmen en van andere partijen komen vrijwel geen kiezers. De score van vandaag is 12 (-1). D66 begint wat meer te verliezen aan de PvdA en minder aan de VVD. De score van vandaag is 13 (-1).

Ten slotte wordt 50PLUS steeds zichtbaarder in de peiling. Vandaag voor het eerst drie zetels. Bij de kiezers boven de 50 stemt nu ruim 4 procent op deze partij. Ongeveer 10 procent van die kiezers geven deze partij een kans op een stem.

Samsom of Rutte
Op de vraag wie men het liefst als de grootste partij wil, VVD of PvdA is de score precies gelijk (41 procent). Maar op de vraag wie men als premier wil zeggen nu voor het eerst meer mensen Samsom dan Rutte (47 procent tegen 42 procent).

Langzamerhand beginnen meer coalities op scores te staan van meer dan 75 zetels. Paars Plus en VVD, PvdA, CDA en D66 scoren respectievelijk 80 en 88 zetels. Paars staat op 76 zetels, maar daaraan dient wel toegevoegd te worden dat deze combinatie maar 35 zetels heeft in de Eerste Kamer.

Download hier de complete PDF.