Fan van een zondaar

08-09-2012 13:00

Normaal gesproken behoudt Alberto Contador vandaag zijn leiderstrui en staat hij zondag op het hoogste podium. Knap voor een wielrenner die pas een maandje competitief mag koersen na een dopingschorsing. Maakt dat hem een held of is het eens een zondaar, altijd een zondaar?

Junks
Deze Vuelta is een bijzondere. Lang streed een viertal om de eindzege (Froome, Contador, Rodriguez en Valverde). Elke bergetappe was het hetzelfde liedje, Contador valt vijf keer aan, de rest haalt hem net voor de meet terug en Rodriguez wint de sprint naar de finish en pakt kostbare bonificaties. Tot afgelopen woensdag. In een etappe die niet als de zwaarste werd gezien vertrok Contador en zetten Rodriguez op tweeënhalve minuut.

De laatste kilometers werd Contador nog flink op de huid gezeten door Valverde. Wat zagen we? Twee mannen die geschorst zijn geweest voor vermeend dopinggebruik of twee Spaanse helden? Eens een bedrieger altijd een bedrieger? Of ben je na het uitzitten van een straf volledig gerehabiliteerd en mogen de zeges meteen weer volop gevierd worden?

Rehabilitatie
In Nederland zitten weinig criminelen na een vergrijp hun hele leven in de gevangenis. Als ze die verlaten gaan ze door een heel systeem van onderzoekers en reclasseringsambtenaren om te kijken of de misdadiger weer terug de maatschappij in mag. Maar het stigma blijft meestal hangen. Eens een bajesklant, altijd een bajesklant. Komt een veroordeelde op bezoek, dan verberg je het beste tafelzilver.

In de sport is dat anders. Het is een wereld van fans en haters. Tijdens bijna al zijn gewonnen Tours werd Lance Armstrong uitgefloten, tricheur werd ‘m toegesist. Dat terwijl veel geadoreerde sporters niet kapot kunnen. Edgar Davids werd ook na de nandrolonaffaire toegejuicht, Eric Cantona bleef de held van Manchester, ook na zijn karatetrap naar een supporter. En ook Alexander Vinokoerov liet veel fans juichen met zijn gouden plak in London.

Supporters laten hun idolen niet snel vallen. Armstrong heeft voor veel supporters nog steeds niet afgedaan. Contador zal veel van zijn fans behouden hebben. Er misschien een paar bij gewonnen hebben omdat hij mooi en aanvallend rijdt, iets wat we lang niet zagen. Misschien is het naïef om voor een ‘gebruiker’ te juichen, maar het is af en toe lekker om je kritische blik uit te schakelen en puur te genieten van mooie sport.

CC-foto: @ Tchacky’s