Oranje is juist geen Ajax-kliek door Louis van Gaal

09-09-2012 17:00

Toen Louis van Gaal met assistenten Danny Blind en Patrick Kluivert aan de gang ging bij Oranje, riep half Nederland dat het een enorme Ajax-kliek was. Dus zouden er wel veel (ex-)Ajacieden geselecteerd gaan worden. Dat blijkt allesbehalve waar. De oproep van Jeroen Zoet zegt alles.
De 21-jarige keeper van RKC werd geselecteerd omdat Tim Krul vanwege een blessure verstek moet laten gaan. Jeroen Zoet is een groot talent, een goede keeper en de kans dat hij gaat spelen is klein, maar maakt dat de keuze van Van Gaal logisch? Ik denk het niet. Het zou veel logischer zijn als Kenneth Vermeer werd opgeroepen. Zeker geen topkeeper, maar op bijna alle punten beter dan Zoet. En na het drietal dat geselecteerd werd, misschien wel de beste keeper met de Nederlandse nationaliteit.

Het blijkt uit meer dingen. Nigel de Jong, Rafael van der Vaart en Gregory van der Wiel zijn allemaal ex-Ajax. Lang waren het vaste krachten in Oranje. Dat Van Gaal wil verjongen en zeker de eerste twee niet meer opstelt, valt te billijken. Maar om de spelers helemaal maar thuis te laten? Natuurlijk, ze zijn allemaal getransfereerd. Spelen misschien minder of helemaal niet, maar het is wel typisch. Hij liet natuurlijk ook Afellay thuis. Die heeft geen Ajax-verleden.

Onder Van Marwijk stonden er praktisch altijd minimaal vijf spelers uit de Ajax-school in de basis. In de wedstrijd tegen Turkije waren dat er twee. Misschien is het wel veelzeggend. Van Gaal is aan het verjongen, maar hij laat ook spelers die altijd voldoen en over twee of vier jaar nog niet te oud zijn gewoon uit de basis of uit de selectie. Op basis van een oefenwedstrijd tegen België.

De mensen die bezorgd waren dat Oranje door Van Gaal een Ajax-kliek zou worden, kunnen gerustgesteld zijn. Dat is niet het geval. Daar is Van Gaal trouwens ook veel te eigenwijs voor. Wel valt het op dat hij, om wat voor reden dan ook, juist minder (ex-)Ajacieden selecteert of opstelt. Ook als die kwalitatief beter zijn. Mij kan het persoonlijk niet zo heel veel schelen. Als ‘we’ er over twee jaar maar bij zijn in Brazilië en lekker ver in het toernooi komen. Als Louis niet te veel experimenteert, maar de oude kern gewoon aanvult met jonge krachten moet dat wel lukken. En of die nu van Ajax, PSV, Feyenoord of RKC komen… Niet zo belangrijk. Als het maar de beste Nederlanders op die positie zijn.