Sport

Reportage: Wir sind alle Dortmunder Jungs

09-09-2012 12:00

‘Und schon wieder Deutscher Meister BVB’, schreeuwt aanvaller Kevin Grosskreutz in de megafoon. We schrijven 21 april 2012 als Borussia Dortmund door doelpunten van Ivan Perisic en Shinji Kagawa van Borussia Mönchengladbach wint en wederom kampioen van Duitsland wordt. 

Hij is een speler met wie de fans zich vereenzelvigen. Grosskreutz is in Dortmund geboren, stond een paar jaar geleden zelf nog op de vermaarde Südtribune, en speelt nu wekelijks de pannen van het dak met ‘zijn’ BVB. Na een gewonnen derby of een andere grote wedstrijd pakt de aanvaller geregeld de megafoon, of krijgt er een in zijn handen gedrukt van supporters. Toen de club in 2010 Europees voetbal haalde, stond Grosskreutz met een megafoon in zijn hand een feestje te vieren ten overstaan van duizenden fans.

In de kampioenswedstrijd van 2012 in het Signal Iduna Park volstond een gelijkspel tegen Borussia Mönchengladbach, maar de voetbalmachine van trainer Jürgen Klopp denderde zoals verwacht met volle snelheid over het veld en nam met minder dan drie punten geen genoegen. Klopp duldt ook geen verslapping. Naar verluidt geeft hij zijn spelers de opdracht elke wedstrijd samen minimaal 120 kilometer te lopen. Het hardwerkende elftal heeft met fluwelen combinatievoetbal de harten van Dortmund en eigenlijk heel Duitsland en misschien wel Europa veroverd. Het enthousiasme van de spelers en trainers slaat over op het publiek. De club heeft gemiddeld het hoogste toeschouwersaantal van heel Europa en vooral Die Gelbe Wand (een staantribune met liefst 26.000 plaatsen) is een genot om naar te kijken en naar te luisteren.

De sfeer die er tijdens wedstrijden van Borussia Dortmund hangt is vooral ongeëvenaard als de club de Kohlenpottderby of Revierderby tegen aartsrivaal Schalke 04 speelt. De stations overal in het Ruhrgebied staan dan vol met supporters getooid in geelzwart, waarbij een alcoholische versnapering zeker niet ontbreekt. Zenuwachtig lurken de fans van Borussia Dortmund aan hun flesje bier, zingen liederen en wachten op de trein.

Bij de ingangen van het Signal Iduna Park kieperen de BVB-aanhangers dan nog een biertje achterover en geven ze alle flesjes af aan de stewards en worden de (half)lege kratten verzameld en gaan ze naar binnen.  Wie tijdens de Revierderby het stadion binnenkomt slaat steil achterover van de orkaan van geluid die op hem afkomt. Aan de ene kant staan tienduizenden supporters keihard ‘Scheisse 04’ te zingen. Aan de overzijde zal tijdens de derby ‘BVB, hurensöhne’ weinig vleiend uit vele duizenden Schalke-kelen komen. Deze derby is een van de grootste en meest sfeervolle van Europa. Het gaat er allemaal om ‘die Macht im Ruhrpott’. Dortmund is inmiddels vier derby’s ongeslagen tegen Schalke. De laatste overwinning van de club uit Gelsenkirchen dateert van 26 februari 2010.

Wedstrijden tegen Die Köningsblauen lopen zelden uit de hand. Een groot gebied rondom het stadion wordt op de wedstrijddag afgezet en er zijn honderden agenten op de been die de boel in de gaten houden. Supporters van beide clubs kunnen vrij tussen elkaar lopen zonder dat er iets gebeurt. Zelfs in sommige gedeelde trams zingen beide groepen haatdragende liederen naar elkaar, en blijft de sfeer goed. Toch zit de afkeer ten opzichte van elkaar diep, want naar eigen zeggen zijn de supporters van beide clubs ‘wie Feuer und Wasser’ en ook bij deze clubs is er een groot aantal hooligans. De rivaliteit is zo hevig dat de naam van de tegenstander continu wordt verbasterd. Zo noemen de Dortmund-fans hun aartsrivaal steevast Scheisse 04 of S04.

Meer dan 1,3 miljoen mensen zullen dit seizoen de thuiswedstrijden van Borussia Dortmund bezoeken. Nu al is aannemelijk dat de spelers alle zeventien thuiswedstrijden liefst 80.720 supporters mogen begroeten. Het aantal verkochte seizoenskaarten overschreed op 16 juli, twee maanden na de start van de verkoop, al ‘die magische Grenze’ van vijftigduizend. Dat zijn aantallen waar clubs als Bayern München en Schalke 04 alleen van kunnen dromen. De aanhang van die Schwarzgelben is zeker in Duitsland, maar ook in grote delen van Europa de crème de la crème wat voetbalsupporters betreft.

Het hart van de mensen in Dortmund klopt geelzwart en na de kampioenschappen hadden de mensen bij de uitbundige huldigingen tranen in de ogen en bier in het gezicht.  In een documentaire die het Duitse Spiegel TV maakte verklaart een vrouwelijke fan de eensgezindheid tussen de supporterst: ‘Wir sind alle Dortmunder Jungs. De één is niet Duits, de ander is geen Turk, aber wir sind alle Dortmunder Jungs.