Kabinet, kies voor sport

13-09-2012 13:00

De VVD heeft de verkiezingen gewonnen en is dus aan zet in het spel van informeren en formeren. Belangrijke keuzes moeten worden gemaakt. Wat doen we met de langstudeerboete? Gaat er nog geld naar Griekenland? Maar ook op sportgebied zijn er belangrijke beslissingen te nemen.

Amsterdam 2028
Volgen we de oproep van de Prins van Oranje? Het nieuwe kabinet moet de keuze maken of er een koers wordt ingezet om de Olympische Spelen van 2028 naar Nederland te halen. Ja, die Spelen zijn pas over zestien jaar, maar een intentieverklaring zou veel verschil maken. Dan kan er nagedacht worden over de plek van nieuwe accommodaties, over het ruimte maken in de begroting, lobbyen bij andere landen over steun, het starten van een campagne om heel Nederland enthousiast te krijgen.

De uiteindelijke beslissing zal door het volgende kabinet of dat daarna genomen moeten worden, maar door de intentie uit te spreken heeft dit kabinet kans flinke invloed op die beslissing te hebben. Daarnaast zeggen de weinige topsporters die open zijn over hun stem voor het grootste deel de VVD te steunen, dus tegen (een deel van) je electoraat zou je niet in gaan.

Gymles
Nederland haalde een aardige oogst in London. Turncommentator Hans van Zetten (oud VVD-raadslid) liet meerdere malen doorschemeren hoe dat in de toekomst nog hoger kan worden. Het antwoord is gymles. Op de basisschool. De nieuwe regering kan dat een verplicht onderdeel van de lesstof maken. Zo leren kinderen dat bewegen leuk kan zijn, blijven ze fit, zien ze dat je ook nog iets anders kan doen dan de hele dag voor je Xbox te liggen.

Een andere stap in die richting is het opleiden van vakleerkrachten gym voor de basisscholen en het stimuleren van scholen om deze aan te nemen. Deze gympunten lijken haalbaar aangezien zowel de VVD als de PvdA in aanloop naar de verkiezingen hiervoor pleitte.

Schoolzwemmen
Nederland waterland, Pieter-, Inge-, Ranomiland. Zwemland. Maar schoolzwemmen bestaat vrijwel niet meer. Het zou mooi zijn dat weer in te voeren. Niet alleen met het oog op toekomstige gouden medailles maar ook voor de veiligheid. In niet alle gezinnen is het meer vanzelfsprekend dat iedereen kan zwemmen. Als je zelf niet kan zwemmen, waarom zou je je kinderen dan op zwemles sturen? Dat komt vast niet eens in je op. Maar toch is het belangrijk in een land vol sloten, plassen, meren en een flinke kustlijn.

CC-foto: Siebrand