Sport

Nederland voetballand mag opgelucht ademhalen

14-09-2012 16:00

Juich even. Juich maar heel even. Nou ja, langer dan tien seconden juichen mag uiteraard, maar dan wordt het misschien ongemakkelijk. Toch mag er écht opgelucht ademgehaald worden, want de verkiezingen zijn voorbij en zijn gunstig uitgepakt voor zowel links als rechts Nederland. Een unicum. Maar niet alleen dat is de reden om opgelucht te zijn; ook voor het Nederlandse voetbal is dit een zegen.

De SP had het zo kunnen verkloten. Het kwam zelf met het idee om het flexwerken van aanpassingen te voorzien. Zonder al te diep in de details te gaan; een tijdelijk contract zou maximaal twee jaar mogen duren – na twee tijdelijke contracten zou het contract omgezet worden tot een contract voor onbepaalde tijd. Dat zou een ramp zijn voor het Nederlandse voetbal.

Het zou dan betekenen dat spelers gewoon al na twee jaar de deur uit kunnen lopen. En clubs moeten dan hopen dat een nieuwe speler al in ’t eerste seizoen genoeg indruk maakt, zodat het alsnog voor een klein bedrag verkocht kan worden.

Oftewel, dat zou dus betekenen dat spelers passanten worden. Aangezien clubs op Europees niveau willen meetellen, moeten ze kosten wat het kost zoveel mogelijk spelers verkopen. En dan moeten ze ook nog eens betere spelers gaan kopen. Het zou een financiële malaise worden.

Maar goed, dat komt dus niet meer. Roemer heeft verloren. Nou ja, gewoon op vijftien zetels blijven steken, maar dan nog. Overigens moet ook gemeld worden dat de PvdA voorstander van dit wetsvoorstel was. Maar aangezien SP toch niet zo groot is geworden, kan opgelucht ademgehaald worden. Een meerderheid wordt dankzij de oppermachtige VVD niet gehaald.

Overigens zou het best interessant zijn om te weten wat spelers in Nederland hebben gestemd. Hebben ze alsnog op de SP gestemd, zonder dat ze weten wat voor mogelijke gevolgen het zou hebben? Zou Siem de Jong op Partij voor de Dieren gestemd, en Fred Rutten op SOPN? Wellicht komt dat ooit naar voren. Hopelijk.

Enfin, het belangrijkste is dat de SP niet flink heeft gewonnen. Pak een fles champagne. Schenk de champagne in. Drink de champagne. We mogen vieren dat deze week het Nederlandse voetbal niet ten onder is gegaan. Fijn weekend.