Sport

Michael Laudrup bewijst de bookies hun ongelijk

19-09-2012 09:00

Als ik na de eerste vier speelrondes in de Premier League een ploeg op moet noemen waarvan ik onder de indruk ben, is de keuze erg simpel. Swansea City. The Welshe ploeg promoveerde twee seizoenen geleden voor het eerst naar de Premier League en eindigden vorig seizoen knap in de middenmoot en de toenmalige trainer Brendan Rodgers kreeg alle lof toebedeeld.

Het was dan ook niet zo raar dat de trainer deze zomer werd opgepikt door Liverpool, dat nog om een coach verlegen zat. Zoals het in de voetballerij vaak gaat draaide ook in Zuid-Wales de geruchtenmolen op volle toeren. Even zoemde zelfs de verhalen rond dat Dennis Bergkamp de nieuwe trainer zou worden en Arsenalfans sloten de ploeg al bijna in de armen.

Het werd uiteindelijk Michael Laudrup. De Deen die tijdens zijn actieve loopbaan uitkwam voor onder andere Juventus, Barcelona, Real Madrid en Ajax kwam als een donderslag bij heldere hemel. Natuurlijk zat Laudrup al wat langer in het trainersvak en coachte hij onder andere Getafe, Spartak Moskou en Mallorca. Swansea betekende zijn debuut in Engeland.

De bookmakers hadden weinig vertrouwen in de Deen. Met 6/1 was Laudrup een van de favorieten om als eerste zijn baan kwijt te raken. Voor diegene die het Engelse wedsysteem nog niet helemaal onder de knie hebben een weddenschap van10 pondop Laudrup zou 70 pondop kunnen leveren.

Helaas voor de gokkers lijkt die weddenschap zo goed als zeker van de baan. Laudrup snoerde de critici snel. Mede door zijn contacten in Spanje kwamen de Spanjaarden Chico Flores, Michu en Pablo Hernandez en werd Jonathan de Guzman gehuurd van Villareal.

Het bleek een gouden zet. Met fris en aanvallend voetbal rolde Swansea QPR uit met 0-5 op. Een week later werd ook West Ham met 3-0 verslagen. Maar daarna stokte het een beetje voor de ploeg van Laudrup. Ondanks dat de ploeg nog steeds geweldig speelde en veel kansen creƫerde werd er thuis ongelukkig gelijkgespeeld tegen Sunderland en werd er afgelopen week zelfs met 2-0 verloren van Aston Villa.

Niettemin staan de Welshmen nog altijd op de vijfde plaats na vier duels en deelt Michu de koppositie in de topscorerslijst met Robin van Persie. Ook de bookmakers hebben hun mening over Laudrup bijgesteld. Een gokje op de Deen als eerste ontslagen trainer geeft nu een quota van 66/1. Alleen de kans dat Alex Ferguson of David Moyes eerder ontslagen worden heeft een kleinere kans.

Nee, Laudrup redt zich wel in zijn eerste seizoen in de Premier League. De ploeg zal geen kampioenskandidaat zijn, maar met de huidige vorm van de andere ploegen in de Premier League kunnen The Swans het iedereen lastig maken en mogen ze misschien wel dromen van Wembley en Europees voetbal. En dat allemaal dankzij een Deen, die volgens de bookmakers geen schijn van kans zou hebben in de keiharde wereld van het Engelse profvoetbal