Diederik & Mark, een briefwisseling

21-09-2012 15:30

To: [email protected]
From: [email protected]
Subject: Even paar puntjes aftikken

Ha die Mark,

2,3 miljoen. Twee komma drie miljoen mensen toonden vorige week hun vertrouwen in de Partij van de Arbeid. Met die 2,3 miljoen mensen, en met jou, wil ik me inzetten voor een sterker Nederland waar we weer trots op kunnen zijn.

Als straatcoach heb ik geleerd om altijd vanuit de ander het gesprek op gang te brengen. Daarom wil ik beginnen je te feliciteren met je overwinning. Interessant dat zoveel mensen op je partij hebben gestemd. Dit was hun overwinning.

Maar nu tot de kern. Dat wij samen gaan regeren is helder. Vind jij het goed als ik premier wordt? Of doe je dat liever zelf? Laat maar even weten hoe je er over denkt. Graag verneem ik of je uitgebreide coalitievoorkeur zich ook beperkt tot onze twee partijen. Heb jij de overtuiging dat wij elkaar samen sterker kunnen maken, of moet er nog een partner bij? Mijns inziens is, in dat laatste geval, de SP een uitstekende kandidaat. Ondanks het feit dat Emiel wat tegen viel de laatste dagen, denk ik dat onze politieke prioriteit op dit moment het indammen van de SP moet zijn. En jij weet als geen ander, regeringsverantwoordelijkheid is de beste manier om een populist een toontje lager te laten zingen bij de volgende verkiezingen. Ik hoor graag of je het hier mee eens bent, of toch liever met zijn tweeën een kabinetje vormt.

Dan natuurlijk ons coalitieakkoord. Hieronder een lijstje met punten die ik in elk geval wil binnen tikken:
– Investeren in de zorg;
– Investeren in de sociale voorzieningen;
– Investeren in publieke voorzieningen;
– Investeren in duurzame groei;
– Investeren in onderwijs;
– Investeren in woningmarkt;
– Investeren in de arbeidsmarkt;
– Investeren in emancipatie en integratie;
– Investeren in Europa;
– Investeren in ontwikkelingslanden;
– En investeren in cultuur.
Ik begrijp dat je dit als een aardige waslijst aan eisen zou kunnen zien, maar ik wil je toch vragen dit lijstje idealen serieus te bestuderen en er op jouw manier VVD-onderwerpen van te maken. De uitleg aan mijn achterban verzorg ik dan door subtiele sociaalacceptabele morele verontwaardiging mijnerzijds.

Ook is het mijn overtuiging dat de AOW-leeftijd langzamer omhoog moet dan jij destijds met je Kunduz kornuiten hebt bekokstoofd. Ik wilde voorstellen om de AOW-leeftijd voor iedereen die na 1955 geboren is direct met vijf jaar te verhogen. Dan kan iedereen die van voor 1955 is gewoon op zijn 65e gebruik maken van onze pensioen voorzieningen. Daarvoor wil ik mij dan eventueel bereid tonen om het ontslagrecht iets te versoepelen (alleen voor de sterkste mensen i.e. zij die na 1955 geboren zijn).

Dan nog even over het H-woord. Van mij mogen ze het zo snel mogelijk afschaffen, die verschrikkelijke Hoedjes op Prinsjesdag. Wat een flauwe traditie, dat je het daar als land dan mee moet doen. En het meest trieste is nog hoe iedereen er braaf aan meedoet. Nederland zal altijd blijven zegevieren in de lulligheid. Een lulligheid die niets te maken heeft met een sterker land of idealen. Als jij het voor elkaar krijgt om die hoedjes af te schaffen, mag je van mij de hypotheekrenteaftrek in stand houden.

Had je trouwens door dat ik zat te knikkebollen tijdens de troonrede? Ik kon bij de monotone marionet BejaardTrix nauwelijks de ogen openhouden. Maar het lag niet aan de koningin. Die is immers onschendbaar. Waar het dan wel aan lag? Zeg jij het maar, jij moet haar immers verdedigen, toch?

Tot slot, wil ik je hartelijk danken en complimenteren voor het feit dat jij het eventueel stadsdeelvoorzitterschap van John Leerdam als een interne kwestie ziet. Het is een unieke kans voor John, en de PvdA biedt mensen graag zulke kansen. Je bent hier zeer chic mee omgegaan, waarvoor onze dank. Ik spreek de hoop uit dat we in onze komende coalitiejaren de andere politieke benoemingen ook zo doeltreffend kunnen regelen en onderling alle functies samen eerlijk zullen delen.

Met overtuiging en vertrouwen,

Constructieve groet,

Diederik