ThePostOnline

Anti-moslimfilmgate: VVD richt nu ook pijlen op VN-topvrouw Pillay

21-09-2012 14:59

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff wil dat minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Navi Pillay aanspreekt op haar uitlatingen over de anti-islamitische film Innocence of Muslims. Zij noemde de film vorige week een ‘kwaadaardige provocatie’. Plus: sinds wanneer is een adviseur van de koning van Saoedi-Arabië een ‘parlementariër’?

Pillay noemde vorige week de gewraakte film ‘een kwaadaardige provocatie’. Volgens Pillay schetst de film ‘een schandelijk verstoord beeld van moslims’. Dijkhoff is ontstemd en wil opheldering. De VVD’er vindt dat het recht om een dergelijke film te mogen maken in het kader van de vrijheid van meningsuiting belangrijker is dan een inhoudelijk oordeel over de productie. Ook al zou ‘deze van verwerpelijke aard’ zijn. Dijkhoff vindt dat juist de Hoge Commissaris voor de rechten van de mens namens de VN ‘primair dient op te komen voor de vrijheid van meningsuiting’. Dijkhoff wil dat Rosenthal bij de VN kenbaar maakt dat ‘Nederland prijs stelt op een meer evenwichtige reactie ten aanzien van de recente onlusten waarbij de vrijheid van meningsuiting als uitgangspunt dient’.

Ook Schulz krijgt ervan langs
Daarnaast is de VVD ontstemd over de uitspraken van EP-voorzitter Martin Schulz. Volgens Dijkhoff is het niet aan de Duitser om ‘persoonlijke opvattingen over films en cartoons te uiten’. Dijkhoff wil dat de EU met een reactie komt waarbij de vrijheid van meningsuiting en verwerping van gewelddadig protest centraal staan. Ook vindt hij dat steun moet worden uitgesproken aan individuele EU-lidstaten waarvan burgers en diplomaten worden bedreigd. De Kamervragen vindt u hier (PDF).

Abdoellah Al Sheikh is helemaal geen parlementariër
De EU en verschillende media blijven maar herhalen dat Schulz zijn persconferentie gaf met twee ‘parlementariërs’. Daarbij voorbijgaand aan het feit dat Saudi-Arabië helemaal geen parlement heeft. Wel is er de Saudi Shura Council, waar Abdoellah Bin Mohammed Al Sheikh – die naast Schulz staat – inderdaad de voorzitter van is. Eerder was hij minister van Justitie voor koning Abdoellah. U begrijpt: het begrip ‘parlementvoorzitters onder elkaar’ is aan inflatie onderhevig.