Sport

John Terry is klaar met Engeland, of is het andersom?

24-09-2012 08:00

Zondagavond maakte Chelsea-verdediger John Terry bekend dat hij niet meer verkiesbaar is voor het Engelse voetbalelftal. De verdediger speelde 78 interlands voor The Three Lions en bondscoach Roy Hodgson liet eerder al weten dat hij de 31-jarige verdediger er nog graag bij wil hebben voor de campagne op weg naar Rio de Janeiro.

Terry laat weten dat zijn beslissing in de eerste plaats te maken heeft met zijn verhoor door de FA van maandag. Ondanks dat de rechtbank van Engeland de verdediger vrijsprak van racisme jegens QPR-verdediger Anton Ferdinand moet de ex-aanvoerder van het nationale team zich nog altijd verdedigen tegenover de FA om een lange schorsing te voorkomen.

Dezelfde FA die in 2010 zijn aanvoerdersband afpakte nadat naar buiten kwam dat Terry een affaire had met de vrouw van teamgenoot Wayne Bridge. Anton Ferdinand’s broer Rio nam de aanvoerdersband over van de Chelsea-verdediger. In maart 2011 leek Terry de aanvoerdersband terug te krijgen maar de FA stak hier weer een stokje voor. Dit leidde uiteindelijk tot het opstappen van Fabio Capello.

Maar bekend Terry nou eigenlijk schuld? Hij wacht het vonnis van de FA niet af en zet een punt achter zijn interlandcarrière. De kans bestaat dat Terry verwacht dat de FA hem lang zal schorsen. Maar misschien voelt hij ook de druk van de Engelse voetbalsupporters.

Het is namelijk geen geheim dat John Terry geen lieve jongen is. In september 2001 kreeg de verdediger al eens een flinke boete van de club na een incident met Amerikaanse toeristen op Heathrow, kort na de aanslagen op de Twin Towers. Ook werd Terry aangeklaagd voor mishandeling van een portier van een nachtclub en kwam hij in het nieuws nadat hij zijn Bentley op een invalidenparkeerplaats neerzette.

Dit in combinatie met zijn buitenechtelijke relatie en zijn vermeende racisme zorgt ervoor dat Terry in vrijwel elke lijstje met meest gehate voetballers minimaal de top 10 haalt. Engeland lijkt wel klaar te zijn met het Chelsea-boegbeeld en hij voelt het. Het heeft ook geen zin om er om heen te draaien. “Aantijgingen onderzoeken waarvan ik al ben vrijgesproken maken mijn positie in het team onhoudbaar”, vertelde Terry zondagavond.

Het lijkt dus op een ouderwets gevalletje van wegpesten bij de FA in aanloop naar het WK 2014. Misschien dat Terry niet goed in de groep ligt. Of dat de FA het imago probeert op te vijzelen. Maar het lijkt er op dat er meer aan de hand is wat resulteert in een einde aan de negenjarige interlandcarrière van John George Terry.

Mijlpalen
3 juni 2003: Eerste interland als invaller tegen Servië en Montenegro
15 augustus 2004: Vervangt Marcel Desailly als aanvoerder van Chelsea.
19 augustus 2006: Vervangt David Beckham als aanvoerder van Engeland
5 februari 2010: Ontheven als aanvoerder van Engeland.
19 maart 2011: Weer aangewezen als aanvoerder van Engeland.
21 december 2011: Aangeklaagd wegens Racisme
13 juli 2012: Vrijgesproken in Westminister’s Magistrates’ court
23 september 2012: Terry treedt terug als Engels international.