Weekend Wrap-Up: Week 38

24-09-2012 12:40

Elke maandagochtend een overzicht van wat er dit weekend is gebeurd op sportgebied. Met een enorme focus op Nederland. Waarom? Nou ja, omdat er .nl in onze URL staat. Deze keer vooral wielrennen en een beetje voetbal.

Alweer Vos
Marianne Vos won vorige week de ploegentijdrit niet, maar bleek zich in te houden voor de wegwedstrijd van afgelopen zaterdag. Onklopbaar was ze, nam alle vorsingen voor haar rekening en kwam met een flinke voorsprong aan de meet. Na jaren zilver op het WK eindelijk weer goud. Goud om naast haar Olympische plak te hangen.

De uitdagingen lijken op voor Vos. Op de weg is ze de allerbeste. In het veldrijden heeft ze nog minder tegenstand dan op de weg. Op de baan pikte ze haar medailles mee. Haar voormalige ploegleider Jeroen Blijlevens opperde ooit dat Vos misschien met de mannen mee zou moeten gaan rijden. Maar dat lijkt onhaalbaar. En laten we proberen een klein beetje creatiever te zijn. Wat kan Marianne nog meer doen op twee wielen?

Wat nu?
Het is een relatief kleine stap van het veldrijden naar het mountainbiken. De top is er breder, zoals Sven Nys meemaakte, dus meer concurrentie. Lekker crossen door bossen en over zandweggetjes. Geen gevaarlijk peloton om in te rijden. Laura Turpijn is al jaren de beste Nederlandse, maar internationale successen blijven uit. Misschien kan Vos daar verandering in brengen.

Fietsen kunnen nog een slagje kleiner en dan kom je in het territorium van Laura Smulders. BMX dus. Korte heats, veel strijd, mooie sprongen, flinke snelheid. Nederland timmert er al flink aan de weg, dus de omstandigheden en infrastructuur zijn naar behoren. Maar misschien is de sport iets te flashy, fluoriserend, neon, spectaculair voor Vos die liever met beide benen op de grond lijkt te willen staan.

Nee, de grootste uitdaging is de baan. Heeft ze al successen behaald, maar zit nu in het slop. In Nederland dan. Vos kan Nederland weer opstuwen naar de top, daarmee het voorbeeld zijn voor een volgende generatie. Marianne, maak ons weer een baannatie, nog een paar jaar dezelfde koersen rijden is alleen leuk voor de recordboeken.

Bij de mannen werd Lars Boom, die altijd sterk is op wereldkampioenschappen, vijfde achter de sterke Phillip Gilbert. Boom laat zich steeds vaker in dit soort lange eendaagse wedstrijden vooraan zien. Hopelijk kan hij vanaf komend jaar daar podiumplekken van maken.

Blunder van Bursa voorbij
Normaal behandelen we op deze plek eigenlijk weinig clubvoetbal. Dat wordt in andere artikelen gedaan. Maar hierbij een uitzondering voor een Nederlander die in het oog springt. De ooit vroegoude en nu echt oude Clarence Seedorf lijkt het erg naar zijn zin te hebben in Brazilië. Dit weekend maakte hij namens Botafoga twee goals tegen Corinthians (2-2). Nooit slechte uitlatingen in de media, steunt mooie projecten, tot laat in zijn carrière goed fit. Clarence Seedorf, modelprof.

CC-foto: Wielerpro.nl