Fatwa uitgesproken over VARA-satiricus

25-09-2012 19:10


Opnieuw is satirisch werk aanleiding voor een doodsbedreiging uit fundamentalistische hoek. Extremistische liberalen vaardigden een fatwa uit over Peyman Jafari, die in een satirisch artikel het geweld in Haren in de schoenen schoof van ‘autochtoon tuig’, ‘de moderne Nederlandse cultuur’ en ‘Westers individualisme’. Omdat het artikel Autochtone gemeenschap moet rellen in Haren veroordelen onder meer verscheen op het VARA-vehikel Joop.nl, roepen de fundamentalistische liberalen op tot demonstraties bij de VARA-burelen en is een bedrag van 2,5 miljoen euro uitgeloofd voor de moord op de Iraans-Nederlandse Jafari.

Een dikke klodder in het heilig aangezicht
“Het artikel van Jafari is een grove belediging van de heilige vrijheid van meningsuiting”, aldus een gemaskerde liberaal in een dreigvideo op YouTube. Volgens de radicalen is een ‘op zichzelf geestig satirisch gegeven’ misbruikt om een ‘met jarenlang opgebouwde frustratie doorspekt en hopeloos ongrappig artikel‘ te schrijven. “Iemand die een disclaimer nodig heeft om de ironie in zijn stuk aan te tonen, spuugt de heilige vrijheid en zijn profeet Spot een dikke klodder in het aangezicht. Zulke varkens verdienen het leven in een vrije samenleving niet”, schreeuwen de liberalen in het filmpje. De video eindigt met brandende VARA-vlaggen en wild schreeuwende liberalen die hun schoenen gooien naar portretten van Peyman Jafari en VARA-contentmanager Francisco van Jole.

Geen gevoel voor humor
Jafari is voor zijn veiligheid inmiddels gevlucht naar een land waar hij minder heeft te duchten van strijders voor het vrije woord en kan niet reageren op zijn doodvonnis. Francisco van Jole, die het artikel van Jafari op zijn gesubsidieerde weblog plaatste, reageert wel. Hij heeft hoorbaar moeite zijn tranen te bedwingen. “Het is allemaal heel verschrikkelijk”, aldus Van Jole. “Vreselijk dat wij verantwoordelijk worden gehouden voor deze tekst. Ik heb het artikel slechts gekopieerd van de Volkskrant. Wij hebben er verder niks mee te maken. Ik vond het niet eens grappig, maar iedereen weet dat ik geen gevoel voor humor heb, dus heb ik het toch maar geplaatst.”

Wereldwijd betogingen
De protesten tegen de Jafari-satire breiden zich inmiddels uit over de hele Westerse wereld. In New York, Londen en Sydney zijn Nederlandse ambassades belaagd. De Nederlandse overheid wordt door hen verantwoordelijk gehouden omdat een publieke omroep het artikel zo prominent heeft geplaatst. De noodkreet van Van Jole dat hij het stuk enkel van een krantensite heeft gestolen, lijkt aan dovemansoren gericht. “Waarom deed hij dan alsof een buitenlandse krant een nieuwsbericht naar aanleiding van een Joop-artikel had gemaakt”, vraagt een anonieme protestant zich af.

Cc-foto: Tasja

Disclaimer
De auteur van dit artikel is het zelf volledig oneens met de inhoud. De lezer hopelijk ook. Het artikel is ironisch bedoeld om de beeldvorming in de media aan de kaak te stellen.