ThePostOnline

‘Rellen Haren rekening voor ontkerkelijking en secularisatie’

26-09-2012 13:14

Schuld van de rellen in Haren: niet de social media. Niet de traditionele media. Ook niet de sociale omstandigheden. Nee, de rellen in Haren zijn “de rekening van de ontkerkelijking en secularisering in Nederland die we kregen gepresenteerd”. Dat zegt de Harense predikant drs. R. P. Oosterdijk.

Volgens Oosterdijk, die met zijn gemeente op de bewuste vrijdagavond direct te maken kreeg met de rellen, zijn de relschoppende jongeren te typeren als “kinderen die met leegte zijn opgegroeid. Hun levenssfeer is te typeren als een combinatie van hedonisme, individualisme en materialisme. Een leegte waar je bang van wordt.”

Leegte! Ja, dan ga je rellen natuurlijk.

Voor verklaringen van rellen kunt u voortaan bij “sociaal-economische omstandigheden”, “armoede”, “verveling”, “discriminatie” en “puberen” dus ook “secularisatie” optellen.

Maar, er is uiteraard hoop. Oosterdijk: “Het evangelie laat je het leven in een heel ander perspectief zien: ‘het leven is niet van mijzelf, maar van God gegeven’.”

Kortom, als iedereen zich vandaag nog bekeert tot het evangelie van Jezus Christus, zijn we binnen no time van die rellen af. En niet alleen van die rellen.

Want: “Het evangelie is wel degelijk van belang voor de gehele samenleving. De waarden van het christelijk geloof zouden weer herontdekt moeten worden. En die hoeven we niet kenbaar te maken op een brutale of schreeuwerige manier.”

Amen. Het is maar dat u het weet.