Nerdalert! Meer natuur- en scheikundestuudjes gesignaleerd

27-09-2012 13:00

Nerdalert! Het aantal studenten bij natuur- en scheikunde studies neemt toe. Het plan van de overheid om de vakgebieden te stimuleren werkt, zo blijkt uit onderzoek van Commissie Breimer.
Sinds vorig jaar stopt de overheid elk jaar twintig miljoen euro in het stimuleren van deze beta-studies. Alhoewel de traditionele scheikundeopleidingen toch nog een beetje achterblijven is er wel een behoorlijke groei te zien in opleidingen waar het vak een belangrijk onderdeel van is.

Maar niet alleen het aantal studenten groeit. Ook de kwaliteit van het onderwijs en het onderzoek is verbeterd. Volgens de onderzoekers besteden de faculteiten de extra middelen effectief. Zo zijn er veel nieuwe hoogleraren, docenten en technici geworven, waaronder overigens een relatief hoog aantal vrouwen (22 van de 62 ingevulde posities).

Staatssecretaris van Onderwijs, Halbe Zijlstra, hoopt dat het bedrijfsleven er uiteindelijk voor kan zorgen dat de extra studenten ook daadwerkelijk in de sector aan de slag kunnen gaan en blijven.