Van zomer naar herfst- hoe maak je stijlvol de overgang?

27-09-2012 11:58

De maand september levert regelmatig een wat verwarrend beeld op. Deze week stond ik te wachten voor het stoplicht met links van mij een studente in short met slippers, aan de rechterkant een studente met dikke sjaal en de horror van de koude maanden; uggs. De overgang van warm naar koud zorgt voor meer mensen voor verwarring. De strikte scheiding tussen zomer- en winterkleding is verdwenen waardoor soms combinaties ontstaan die wat minder gelukkig uitpakken.

Opbergen of wegbrengen
Hierbij een nominatielijst voor kleding die opgeborgen mag worden of die naar een inbreng kunnen voor een tweede leven:

1. Zomerjurken
Het zit al in het woord zomerjurk. Ziet er met een vest erover in de winter uit alsof je met een jetlag vanaf je zonvakantie direct naar je werk bent gegaan. Dit betekent niet dat alle jurken met korte mouwen wegmoeten. Zakelijke jurkje kunnen prima gecombineerd worden met een vestje of blazer. In de war? Zakelijke jurken zijn niet te bloot en van een mooie stof met geen rare patronen erop.

2. Boho
De mensen die boho tot trend maakten hebben het al seizoenen geleden achter zich gelaten. Al een tijd zien we nadruk op elegantie en een vrouwelijke lijn. Wij zeggen boho: boohoo! Alles ervan per direct naar het kledingverzamelpunt.

3. Alles met zomerse prints
Prints zijn een grote trend voor herfst of winter 2012. Dit betekent niet dat alle prints daarmee goed zijn. Alles met bloemen kan alleen als het donkere bloemen op een donkere ondergrond zijn en de bloemen niet te groot zijn. Alles wat doet denken aan Ibiza of een andere plek met veel zon: nee.

4. Slippers en/of muiltjes
Sowieso alleen geschikt voor naar het strand. Open schoenen met een dikke panty kunnen in bepaalde gevallen goed uitpakken. Muiltjes met een zichtbare pantyrand is echter een belediging aan iedereen die je tegenkomt. Simpel gezegd: stevige schoen qua haklengte – minimaal dertien centimeter – en een dikke panty – minimaal 60 denier – is een goede combi. Dun schoentje met dunne panty: niet doen.

Daarnaast zijn er ook stukken die wel winterwaardig zijn:

1. De witte skinny
Voor herfst of winter 2012 zagen we op de catwalk veel compleet witte looks. Combineer de witte skinny in de herfst met een witte oversized blouse, in de winter met een witte trui. Kies voor kleur in make-up en/of schoenen.

2. Mooie tops en/of t-shirts
Combineer deze met een blazer of vestje. Draag hierbij wel iets over de top. Weinig ziet er zo onappetijtelijk uit als een shirt met lange mouwen onder een shirt met korte mouwen. Doe het niet!

3. Driekwartmouw blazers
Hierbij mag de mouw van de trui of blouse die je eronder draagt wel onder de kortere mouw van de blazer uitkomen.

4. Sjaals
De overgang naar dikke wollen sjaals is wat enthousiast. Een mooie zijden zomersjaal is in de overgangsmaanden in de regel warm genoeg. Ziet er vaak ook een stuk verzorgder uit.