Sport

Vechten tegen de ME, omdat het kan

27-09-2012 15:00

Het gebeurde allemaal voor mijn deur. Voor mijn balkon. De Adriaen van Ostadelaan in Utrecht. Geschreeuw, chaos, puinhoop. Nu klinkt het alsof het over een gevecht in SyriĆ« gaat, maar nee. Het was gewoon Utrecht. Wat er in de Domstad na de wedstrijd FC Utrecht – Ajax gebeurde was vrij bizar. Bizar op alle fronten.

Het begint ook steeds vervelender te worden. Vooral omdat na vrijdag duidelijk was geworden dat het echt niet meer zo kan, de rellende jongeren en het geweld tegen de ME. Alsof het niets is. En ja, afgelopen nacht werd weer bevestigd dat het inderdaad lijkt alsof het niets is.

Project X Galgenwaard
Natuurlijk, vergeleken met Haren viel dit wel mee. Laat dat echt duidelijk zijn. En het is immers een voetbalwedstrijd; dat zie je vaker, zul je denken. Nou, nee. De aanleiding van de rellen en de opstand tegen de ME lag helemaal niet aan de uitpartij. En het had ook helemaal niets met voetbal te maken. Weliswaar zeiden enkele getuigen dat er een klein groepje Ajax-supporters los waren gekomen, in de zin van dat ze geen begeleiding bij zich hadden.

Dat maakte iets los bij de FC Utrecht supporters. Tenminste, als we voorzitter moeten geloven lag het puur aan de ‘aanwezigheid’ van de Ajacieden. Tsja, dat is ook een reden die je kunt bedenken. Maar nee, dat klopt absoluut niet. Het slaat nergens op. De jongeren wisten dat het een beladen duel was en dat er veel ME was, en dus stonden ze te trappelen om te gaan provoceren.

En stenen gooien. Dat werd er zeker gedaan. Dierenkliniek ‘Vossengat’ werd bekogeld met stenen; als het goed is zitten de ramen vol sterren. Er was een groepje supporters die oproept om de Plus te plunderen. De ME hield dat gelukkig tegen. Tevens gooiden enkele supporters stenen naar willekeurige auto’s, en ook de ME werd bekogeld.

De NSB’ers van deze tijd
“Dat zijn gewoon de NSB’ers van deze tijd”, zei een gegeneerde Utrecht supporter tegen mij. Nou klinkt dat wel overdreven, maar deze supporter weet tenminste dat deze dingen ongelofelijk fout zijn.

Er werd dus gezegd dat de aanwezigheid van de ME iets losmaakte. Misschien wel, maar dat mag je absoluut niet als oorzaak zien. Het is een bijkomstigheid. Dat de supporters lekker wilden gaan rellen was van te voren al bekend.

Het lijkt een trend te gaan worden. Een hele verkeerde. Weg met dat tuig. Weg met de mensen die trots zijn dat ze “kankerhard geslagen door de moffen ME” zijn. Dat was overigens een meisje van ongeveer achttien dat dat zei, maar dat terzijde. Mensen (een Ajax-fan zelfs) die op YouTube reageren en zeggen dat die honderd Utrecht supporters mietjes zijn, omdat ze het niet tegen die acht ME’ers kunnen. Heel verkeerd.

Want dat is het. Dat tuig heeft een hele verkeerde moraal en op die manier dreigt het steeds vaker te gebeuren. Eerst Haren, nu dit. Wanneer de volgende keer is? Wellicht bij de wedstrijd SC Telstar – Volendam. Je weet maar nooit.

http://www.youtube.com/watch?v=_JrQHmV9baM&feature=plcp

http://www.youtube.com/watch?v=B7tRe4xIorc&feature=plcp

http://www.youtube.com/watch?v=1zyGkJLnJSs&feature=plcp