Op de banken voor de scheidsrechters

28-09-2012 14:51

Het publiek ging op de banken. En ditmaal niet voor de spelers. Nee, daar waren ze weer: de reguliere scheidsrechters in de NFL. Baltimore onthaalde de mannen in het zwart-wit gestreept met een staande ovatie. Dat fluiten ooit nog als heldendaad zou worden gezien.

Als toeschouwers massaal op de banken gaan voor de scheidsrechters, dan is dat een hele duidelijke indicatie hoe er over hun waarnemers wordt gedacht. Neem het kwadraat van bagger en vermenigvuldig dat met duizend en je komt een end in de buurt als je het over het niveau van hun vervangers hebt.

Stumperds
Wekenlang maakten de ‘replacement refs’ er een grote bende van. Het wemelde van de scheidsrechterlijke dwalingen en fouten. Je hoefde geen kenner te zijn van de NFL om te zien met wat voor stumperds spelers, clubs en publiek te maken hadden. Gelukkig dat ze in het american football wel gebruik maken van camera’s, waardoor veel schade kon worden hersteld.

Maar ja, de bond kon niet anders, want zij had een cao-probleem met hun gebruikelijke arbitrage. Uiteraard was meer geld het vraagstuk. Eigenlijk wilde de club van Roger Goodell – NFL-commissioner – de fluitende heren helemaal geen extra dollartjes toe stoppen. Het voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten, heeft zich uiteindelijk gigantisch tegen Goodell gekeerd.

Overstag
Want na maandagavond moest hij als de sodemieter overstag gaan. De wedstrijdleiding ging in de laatste seconde van het duel tussen de Green Bay Packers en de Seattle Mariners zo ongelooflijk in de fout Green Bay beroofd werd van de zege. De controversiële call werd vaker en uitgebreider besproken dan de Bijbel. Twitter ontplofte, (Amerikaanse) sportprogramma’s draaiden nog maar op één item en coaches en spelers werden compleet gek en etaleerden dat.

De druk om snel te handelen en tot een akkoord te komen was megagroot. Dit kon niet zo langer doorgaan. In alle haast gooide de NFL er nog een tenenkrommend en slecht beargumenteerd persbericht uit. De strekking was dat de ‘replacement refs’ op hun steun kunnen en konden blijven rekenen en dat ‘de call’ bleef staan.

Bloemetje
In de tussentijd deed de NFL achter de schermen water bij de wijn. Binnen twee dagen lag een nieuwe deal op tafel. En ja hoor, de reguliere arbiters gaan er financieel op vooruit. En eigenlijk hoefde de NFLRA – Referee Association – niets aan te doen. Hun positie in de onderhandeling werd met de week sterker, dankzij de invalkneuzen. Nu de loonsverhoging een feit is, is een bloemetje naar hun amateuristische vakbroeders wel gepast. Zij hebben immers het voorwerk gedaan…