Politiek

Afschaffing langstudeerboete nabij, maar dit jaar langstuderen is pech hebben

01-10-2012 13:20

(Update) De grote politieke stoelendans heeft een aantal vreemde gevolgen, zo ziet het er nu naar uit dat de gewraakte langstudeerboete welgeteld één heel jaar zal bestaan. In plaats daarvan denken onderhandelingspartners PvdA en VVD nu aan een sociaal leenstelsel. Dit heeft tot gevolg dat een kleine groep studenten nu op de blaren mag zitten en een boete van ruim 3000 Euro zal moeten ophoesten, waar anderen juist geluk hebben en nooit een langstudeerboete zullen zien. Deed je er te lang over en moest je net in dit ene studiejaar 2012-2013 nog even verder studeren? Pech gehad!

Akkoorden schrijven is schrappen
Saillant detail is dat eerder dit najaar de langstudeerboete niet geschrapt werd. PvdA en Groenlinks konden in de wandelgangen niet genoeg (of beter gezegd: niet de juiste) handen op elkaar krijgen om de in een eerder akkoord vastgelegde boete weer te schrappen. Staatssecretaris Zijlstra restte dan ook niets anders dan de boete gewoon in te voeren. Of u nu dus even wilt betalen.

Hoewel een groot aantal kamerleden destijds voor afschaffing was, kon het volgens Zijlstra alleen doorgang vinden als er dan ergens anders dekking werd gevonden voor het ‘verloren’ bedrag. Dat lukte niet en dus ging de hele terugdraai-actie nooit door. Spelers uit die eerdere discussie, PvdA en VVD, lukt het nu blijkbaar wel ineens om ergens anders geld te vinden en dus klinkt de voorspelling dat de langstudeerboete het volgende studiejaar gewoon niet meer zou bestaan. Eén jaartje langstudeerboete, een interessante curiositeit, maar snapt u het allemaal nog?

Update: De kogel is door de kerk: er gaat tóch terugbetaald worden; “De langstudeerboete wordt met terugwerkende kracht teruggedraaid“.