Weekend Wrap-Up: Week 39

01-10-2012 09:00

Elke maandagochtend een overzicht van wat er dit weekend is gebeurd op sportgebied. Met een enorme focus op Nederland. Waarom? Nou ja, omdat er .nl in onze URL staat. Deze keer hardlopen en wielrennen.

Hollen
Rond deze tijd is er elk weekend wel ergens een hardloopwedstrijd. De Dam-tot-damloop, de licht mislukte Urbanatholon en plaatselijke rondjes. Elk weekend loopt Facebook vol met hardloopfoto’s. Dit weekend was niet alleen het weekend van de altijd snelle Berlijnse marathon maar ook van de Utrechtse Singelloop.

De Singelloop was dit jaar ook het decor voor het Nederlands kampioenschap over tien kilometers. Toppers bij de mannen doen daar minder dan een half uur over. Nederlands Kampioen dit jaar is Abdi Nageeye in 29.26, daarmee was de geboren Somaliƫr een seconde sneller dan Gert-Jan Wassink.

Bij de vrouwen won een oude bekende. Miranda Boonstra liep op een paar seconden de Olympische marathon mis en vond een onwrikbare Maurits Hendriks tegenover zich. In Utrecht prolongeerde ze haar nationale titel en finishte voor Merel de Knegt en Jill Holtermann.

Rollen
Het wielerjaar loopt nu toch echt op z’n einde. Nog een paar koersjes in China en het zit er op. Dit weekend was het tijd voor een van de laatste wedstrijden op de Europese kalender. In een regenachtig ItaliĆ« won Joaquim Rodriguez en zette daarmee een mooi punt achter zijn succesvolle seizoen. Door de zege passeerde Rodriguez ook nog eens tourwinnaar Bradley Wiggins op de ranglijst van de WorldTour.

Nederland speelde een klein rolletje. De door bondscoach Leo van Vliet vervloekte Bauke Mollema werd zevende. Hij zat in de laatst overgebleven groep maar kon net niet mee toen er om de zege werd gestreden.

CC-foto: Josiah Mackenzie