PvdA redt studenten van de langstudeerdersboete

02-10-2012 14:03



Halleluja, PvdA saved the students! Wat een blijdschap en opluchting op Twitter vanochtend. Één van de kernpunten van het Kunduz-akkoord is van tafel en de PvdA gaat er met de credits vandoor. De alom  gevreesde langstudeerdersboete is van de baan en kan, wat mij betreft, de geschiedenisboeken in als meest efficiënte maatregel.

Racende lambal
Eerlijk is eerlijk, ook ik zou waarschijnlijk ooit in aanmerking zijn gekomen voor de boete en ben dus uiteraard blij dat het van tafel is. Er is alleen een onbesproken fenomeen dat ik graag in de openbaarheid wil brengen. Ik doel op de plots racende lambal uit
vrees voor de langstudeerdersboete.  

Dat symbool staat voor de student die veel, veel te lang over zijn studie doet en hier geen legitieme reden voor heeft. Voor de duidelijkheid, hiermee sluit ik dus de student die langdurig ziek is, uit noodzaak mantelzorg verricht, dyslexie of een aanverwante stoornis heeft uit.

Profiteurs van het systeem
Ik bedoel hier de student met te weinig discipline, die te veel gebruik makt van verdovende middelen of puur een gebrek aan motivatie heeft. De student die profiteert van het Nederlandse systeem, het systeem dat de gelegenheid geeft voor ‘zelfontplooiing’. Een term die op vele manieren geïnterpreteerd kan worden. Een student die ‘volop van het leven geniet’ onder het mom dat dit elangrijk is voor de zelfontplooiing en -ontwikkeling.

Dit systeem moet worden aangescherpt. Ik hoop dat wij het hier allemaal mee eens zijn. Het kan niet zo zijn dat studenten jaren achter elkaar kunnen profiteren van allerlei faciliteiten die Nederlanders die niet (kunnen) studeren niet hebben. Dat ze de overheid in al die jaren zakken vol met geld kosten. Geld dat anderen die niet (kunnen) studeren niet krijgen. Bezuinigingen zijn een feit kortom.

Studenten zullen moeten accepteren dat het maken van keuzes gevolgen heeft. Het scheelt de overheid veel geld als de hedendaagse lambal gewoon braaf zijn studie uitzit en daarna een brave belastingbetaler wordt.

Dure tentamens
Het is het fenomeen waar Zijlstra nachtenlang geruststellende dromen over heeft gehad nadat hij weer een zware dag had gehad met de boze
LsvB’ers. Dit fenomeen kwam uit: studentikoze lamballers gingen als de wiedeweerga aan de bak. In plaats van een zomer aan de costa of in Thailand van geleend DUO-geld, zaten ze de hele zomer in de UB.

De term ‘dure tentamens’ is in het leven geroepen en staat symbool voor een tentamen dat bepalend is of de desbetreffende lambal in aanmerking komt voor de langstudeerdersboete. Ze gingen bikkelen voor deze tentamens, knallen alsof hun leven er vanaf hing.

Zijlstra, ik zeg: mission accomplished. De lucht is geklaard voor nieuwe studenten. De rotte appels zijn eruit en de oude knarren zijn eindelijk met een diploma de deur uit. Nieuwe studenten kunnen weer volop lamballen.

Of zouden de PvdA en VVD met een maatregel komen die net zo efficiënt is? Mark & Died mogen het weten.

CC Foto: Flickr: Marjon Zijlstra Fotografie, Stichting Kennisnet