Klaauw/Brante kijken: PvdA-kunst

03-10-2012 20:03

In stadsdeel Zuidoost staat nogal veel kantoorruimte leeg. Dat heeft twee redenen. Ten eerste veranderde de naamsverandering van Bijlmer in Zuidoost niets aan de feitelijke situatie. Ten tweede zitten we midden in de ergste economische crisis sinds de jaren dertig van de vorige eeuw.

Je weet dat je in een PvdA-stadsdeel bent, als er bij wijze van oplossing op een van de leegstaande panden een gedicht wordt gezet. Het is een fragment van een gedicht van Stadsdichter Menno Wigman, een man die ongetwijfeld van een even vitaal belang is voor de stad, als GroenLinks-wethouder Maarten van Poelgeest, die het gedicht onthulde.

Uit het persbericht: “Het gedicht is in totaal ruim tien meter hoog en dertig meter breed en is vanuit de wijde omgeving te zien.” Tenzij de lucht grijs of wit is, want de witte letters zijn dan niet te zien tegen de spiegelende achtergrond. In het echt is het fragment dan ook groter en samenhangender dan op de foto. Waarschijnlijk is het begin mei volgend jaar een keer echt leesbaar.

Nog een frase uit het persbericht: “Met het gedicht vraagt de gemeente aandacht voor het transformeren van leegstaande kantoren…”  Want ook leegstaande kantoren zijn natuurlijk een bewustzijnsdingetje. Al er maar aandacht voor komt, staan ze vanzelf niet meer leeg.

Richard van der Klaauw en Maarten Brante zullen regelmatig op DeJaap laten zien wat hen opviel tijdens hun dagelijkse werkzaamheden als fotograaf in respectievelijk Rotterdam en Amsterdam. Iedere avond rond achten.