Politiek

GroenLinks kiest tussenpaus

08-10-2012 13:50

Deze maandag is voor GroenLinks de eerste stap die moet leiden tot interne rust. Twee jaar onrust hebben geleid tot een verscheurde partij, geknakte politieke carrières, gezichtsverlies en uiteindelijk een meer dan dramatisch verkiezingsresultaat.  Vandaag kiest de fractie haar nieuwe voorzitter.

Grootste kanshebber is de 58-jarige Bram van Ojik. Hij stelde zich deze zomer op verzoek van GroenLinks kandidaat voor de Tweede Kamer. Hij moest de ,,teamspirit versterken” en de rechterhand van Sap worden. Hij was van 1973 tot 1990 actief in de PPR (een voorloper van GroenLinks) en zat van 1993 tot 1994 in de Tweede Kamer voor GroenLinks. Hij werkte daarna onder meer bij Buitenlandse Zaken.

Van Ojik is overduidelijk een tussenpaus die – na het dramatische vertrek van Jolande Sap – de partij weer op de rails moet zetten. Binnen GroenLinks gaan al enige tijd stemmen op om in de toekomst de charismatische Kathalijne Buitenweg te benoemen tot lijsttrekker. Tegelijkertijd is de partij op zoek naar een nieuw bestuur. De naam van Wijnand Duyvendak zingt rond voor de positie van partijvoorzitter.

De fractie zal om 14.00 uur in Nieuwspoort de nieuwe fractievoorzitter bekendmaken. Meekijken doet u vanaf 14.00 uur op Politiek24.