ThePostOnline

Hugo Chávez tot 2019 president

08-10-2012 21:02

De Venezolanen gingen gisteren massaal naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Na een intensieve campagne kwamen gisteren zoveel kiezers opdagen dat veel stemlokalen langer open bleven. Rond tien uur ’s avonds maakte de Nationale Kiesraad de voorlopige uitslag bekend.

Daaruit bleek dat Chávez is herkozen als president van Venezuela, met 54 procent van de stemmen versus 45 procent voor oppositiekandidaat Henrique Capriles. Het verschil tussen de twee kandidaten was ruim een miljoen stemmen. De opkomst werd vastgesteld op ruim 80 procent en was daarmee ruim 5 procent hoger dan de presidentsverkiezingen van 2006.

Gang naar de stembus
Ondanks een regenachtige nacht, stonden duizenden Venezolanen zondagmorgen te wachten voor de stemlokalen. En hoewel het enige uren duurde voordat alle stembureaus up & running waren, verliepen de eerste uren van de verkiezingen tamelijk rustig.

Dat beeld veranderde in de loop van de dag: rond het middaguur stonden overal in het land lange rijen, soms enkele honderden meters lang. De wachttijd liep op tot wel acht uur. De kiezers bleven echter geduldig en vastberaden wachten.

In de namiddag hadden de meeste Venezolanen in het buitenland hun stem reeds uitgebracht, van Australië tot Zweden. Natuurlijk werd ook in Nederland werd gestemd: in Den Haag brachten ongeveer 250 Venezolanen hun stem uit.

In de vroege avond kwamen ook minder prettige berichten naar buiten: in een buitenwijk van Caracas werd een kiezer doodgeschoten voor een stemlokaal. Ook werkte een kleine hoeveelheid stemcomputers niet naar behoren, waardoor in sommige stembureaus handmatig gestemd moest worden.

De ontknoping
Vanaf zes uur gingen de meeste stemlokalen dicht. Kort na sluiting hielden beide kampen een korte persconferentie. Op dat moment waren alleen maar lachende gezichten te zien. In de loop van de avond dook het gerucht op dat Chávez zou hebben gewonnen. Rond een uur of negen was het duidelijk te zien dat het gerucht ook het team van Capriles had bereikt: de oppositie(media) maakte een compleet verslagen indruk.
Een uur later bevestigde de Kiesraad wat iedereen toen al voelde aankomen: een overwinning van Chávez. Niet veel later gaf Henrique Capriles zijn verkiezingsnederlaag toe. In een korte maar emotionele speech bedankte hij zowel zijn eigen stemmers als die van Chávez.

Even later verscheen Chávez op het balkon van zijn paleis in het centrum van Caracas. Gekleed in een rood shirt nam hij ruim de tijd om ‘zijn’ volk toe te spreken. En dat mag ook wel, zij hebben er immers voor gezorgd dat hij tot 2019 het land mag leiden.

Remi Lehmann woonde in Venezuela en studeerde af op het buitenlands beleid van Chávez. Via twitter en zijn blog bericht hij over de Latijns-Amerikaanse politiek, economie en cultuur.