Politiek

Jeugdzorg faalt: 42 misbruikzaken naar Justitie

08-10-2012 12:17

Er zijn 42 gevallen van seksueel misbruik in de jeugdzorg overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Dat meldt de Commissie Samson, die het misbruik heeft onderzocht en maandag de resultaten presenteerde. Kinderen in een jeugdzorginstelling blijken ongeveer een 2,5 keer zo grote kans te hebben om seksueel misbruikt te worden, terwijl die kans voor verstandelijk gehandicapte kinderen nog groter is.

De commissie stelt vast dat de sector eerst geen notie van het fenomeen had. Later was er een gebrek aan durf en professionaliteit om de zaken aan te pakken. Werkers in de jeugdzorg signaleren ook nog geen 2 procent van de gevallen. In de opleidingen ontbreekt het onderwerp seksuele ontwikkeling en afwijkend gedrag. Eenmaal aan het werk is er geen tijd voor de kwestie ingeruimd. Omdat er zoveel en volgens de commissie soms te veel instanties en functionarissen zijn, voelt niemand zich verantwoordelijk en neemt niemand de regie in de afhandeling van (vermoedens) seksueel misbruik.

‘Triest’ en ‘schokkend’
Het onderzoek van Samson heeft Jeugdzorg Nederland ‘in het hart geraakt’, aldus bestuurder Ans van der Maat. “Het is triest om te constateren dat zoveel kinderen slachtoffer zijn geworden van misbruik onderling, maar ook door volwassen aan wie de zorg over hen was toevertrouwd. Elk kind dat dat is overkomen bied ik hierbij namens de jeugdzorg mijn excuses aan.” PvdA-Kamerlid Khadija Arib noemt het rapport ‘schokkend‘.

“De conclusies zijn buitengewoon triest.” Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) zegt dat de overheid het leed ‘volledig’ erkend. Er wordt nu gekeken hoe de slachtoffers met hulp en ondersteuning tegemoet kunnen worden gekomen. Er moet ‘alles op alles’ worden gezet om de kinderen in de jeugdzorg veiligheid te bieden. Daar hebben ze recht op. “Dat recht is onze plicht,” vindt Opstelten.

Rouvoet gaat onderzoek doen
Oud-vicepremier André Rouvoet gaat in opdracht van Jeugdzorg Nederland een onafhankelijke commissie leiden die moet onderzoeken hoe seksueel misbruik in de jeugdzorg kan worden voorkomen. Het team van Rouvoet, die minister voor Jeugd en Gezin is geweest, moet maatregelen opstellen die misbruik bij jeugdzorginstellingen moet verhinderen. Hij moet ook zorgen dat die regels ingevoerd worden en zal toezien op de implementatie van de aanbevelingen van de commissie-Samson.