Politiek

Post uit Parijs: Antisemitisme houdt islamdebat in Frankrijk levend

08-10-2012 16:26

Afgelopen zaterdag arresteerde de Franse politie twaalf personen, die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op een joodse koosjere supermarkt in de Parijse voorstad Sarcelles. Zaterdag 19 september gooiden twee gemaskerde mannen een ‘lichte granaat’ naar de supermarkt, waarbij de glazen deur in stukken viel, en één persoon licht gewond raakte.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls, gaat het om een gevaarlijke groep radicale islamisten. De minister schat dat er nog tientallen, zelfs honderden zijn die bereid zijn geweld te gebruiken. Door armoede en gebrek aan een sterk waardenpatroon, worden ze gedreven tot de radicale islam, aldus de minister vanochtend in radioprogramma RTL Matin.

Mohamed Mehra
De aanslag op de joodse supermarkt kwam precies zes maanden na de aanslagen bij een joodse school in Toulouse. Hier schoot Mohamed Mehra drie kinderen en een vader dood.
Zaterdagavond werd er met losse flodders geschoten op een synagoge in de voorstad Argenteuil, niet ver van Sarcelles. Volgens Valls moet de dreiging van radicaal islamisme heel serieus worden genomen.

De aanslagen komen op een moment dat de aandacht voor de radicale islam op een hoogtepunt is, na de publicatie van Mohamed-cartoons in het Frans satirisch weekblad Charlie Hebdo en de aangekondigde investeringen van golfstaat Qatar in een fonds dat Franse voorsteden en het Franse platteland weer een oppepper moet geven. Parlementariërs van de conservatieve oppositiepartij UMP vroegen om een parlementaire enquête, uit vrees voor de invloed van de radicale islam.

Pain au chocolat en de ramadan
Het islamdebat beheerst ook de strijd om het leiderschap van de UMP. Jean-François Copé, die eerder waarschuwde voor anti-blank racisme in de Franse voorsteden, sprak afgelopen vrijdag van straatjongens die tijdens de ramadan de pain-au-chocolat van schoolkinderen afpakten. Eric Ciotti, campagneleider van Copé’s uitdager, oud-premier François Fillon, liet vanochtend op de website van Le Monde weten de uitspraak van Copé niet verstandig te vinden: ‘Om de leider van de UMP te worden moet je verenigen, niet mensen uit elkaar drijven.’

Minister Valls is het met Ciotti eens. Volgens hem heeft de Franse gemeenschap op dit moment geen behoefte aan extra spanningen.

Joodse organisaties
Richard Prasquier, voorzitter van CRIF, vertegenwoordiger van de joodse gemeenschap bij de Franse overheid, heeft geen boodschap aan de opmerking van Valls. Hij vergeleek vanochtend op radiozender France Inter de radicale islam met het nazisme. ‘Ik ken geen enkele andere ideologie die toestaat een kind te doden vanwege het simpele feit dat hij joods geboren is’.

Alain Jakubowicz, voorzitter van de internationale bond tegen racisme en antisemtisme (LICRA) toont zich verzoenender. In dagblad Libération (7 oktober) zei hij te hopen dat president Hollande de hele natie zal toespreken over racisme. ‘Een toespraak à la Obama, ik wacht er nog altijd op.’

Volgens Jakubowicz is het toegenomen antisemitisme een gevolg van de discussie over de nationale identiteit. Deze discussie werd enkele jaren geledengestart door president Sarkozy en zijn minister van immigratie, Eric Besson.