Politiek

Vogels in Duitsland schaffen zichzelf af

08-10-2012 15:23

Het is een scenario uit Openbaringen: vogels die met duizenden tegelijk dood uit de hemel vallen. In Duitsland is dit as we speak gaande. Zeker 300.000 vogels, voornamelijk merels, zijn morsdood van tak, dakgoot, hoogspanningsleiding of aus Blaue hinein ter aarde gestort. Boosdoener: een obscuur virus uit Afrika, usutuvirus geheten.

Niet alleen merels worden door het killervirus, niet te verwarren met de vogelgriep, gedecimeerd. Ook ijsvogels, spreeuwen en mussen leggen het loodje.

Het virus wordt onder de vogels verspreid door besmette muggen. Deze muggen kunnen uiteraard ook mensen steken maar daar worden zelden mensen echt ziek van. Een paar gevallen per jaar is veel, en dan gaat het om minor problems als huiduitslag, koorts, hoofdpijn en ander draaglijk leed. Desalniettemin zitten de Duitse en Nederlandse CDC’s (in ons land beter bekend als RIVM) er inmiddels bovenop.

Onder vogels daarentegen houdt het virus huis als een ebola-versie voor gevederde vrinden. In sommige Duitse gebieden is geen merel meer te bekennen.

Vogelbescherming Nederland heeft nog geen meldingen van uit de lucht vallende merels binnen gekregen maar houdt er ernstig rekening mee dat het virus zich ook in Nederland zal gaan verspreiden.

Waarom vooral merels het slachtoffer zijn is niet duidelijk. Wellicht hebben die een gen dat ze extra gevoelig maakt voor dit specifieke virus.