Weekend Wrap-Up: Week 40

08-10-2012 09:00

Elke maandagochtend een overzicht van wat er dit weekend is gebeurd op sportgebied. Met een enorme focus op Nederland. Waarom? Nou ja, omdat er .nl in onze URL staat. Deze keer vooral fietsen en watersport.

Fietsen
Binnenkort wordt bekend wie de Nederlandse wielrenner van het jaar wordt. Niki Terpstra zette zondag nog een extra podiumplaats in zijn resultatenlijst en lijkt zijn tegenstanders op een onoverbrugbare achterstand te hebben gezet. Na het Nederlands kampioenschap, het Wereldkampioenschap voor merkenteam en een handvol andere ereplekken eindigde Terpstra zijn seizoen met een derde plek in Parijs-Tours.

Het wegseizoen zit er nu op voor de Noord-Hollander, maar hij meldt zich snel op de zesdaagse van Amsterdam. Terpstra, de liefhebber, met een hoop bluf, wars van gezeur en enorm goede benen. Overduidelijk de beste Nederlander van dit seizoen.

Ook in het veld zijn de wielrenners al bezig. De Belgen vooral. Meestal twee wedstrijden per weekend ploegen door zand en bagger. Ook dit seizoen lijkt een Vlaams seizoen te worden. De tijd dat Nederland met Richard Groenendaal en Lars Boom meedeed om de zeges lijkt al lang geleden. Nederlanders werden zevende en vijfde achter twee volledig Belgische podia.

Water
In en op het water deed Nederland het beter. Dorian van Rijsselberghe lijkt het kitesurfen snel te leren. Na een handvol kansloze races sloot de Texelaar het WK in Cagliari af met een derde plaats in de B-groep. De Hollandse dames deden het beter, Katja Roose en Lilian de Geus eindigden op de zevende en negende plaats. Medaillekandidaten voor Rio?

Verder in watersport: Lobke Berkhout en Lisa Westerhof zetten dit weekend een punt achter hun succesvolle samenwerking, die onder andere twee wereldtitels opleverde. Nog vier jaar doorbuffelen zagen ze niet zitten.

In het water ging het ook lekker, bij wereldbekerwedstrijden in Doha pakte Inge Dekker vier podiumplaatsen. Blijkbaar heeft ze in de wereldbeker geen last van de finale-angst die haar op grote kampioenschappen vaak parten speelt.

CC-foto: Thomas Ducroquet