Politiek

Bewoners Kanaleneiland Utrecht fraudeerden voor zes miljoen euro

09-10-2012 11:14

Dankzij fraudeonderzoek van een speciaal Utrechts interventieteam in de beruchte Vogelaarwijk Kanaleneiland is de gemeente reeds zes miljoen euro rijker geworden. Er werd, en ongetwijfeld wordt want het interventieteam onderzocht de fraude in 2010 en 2011, op grote schaal gefraudeerd in deze Utrechtse wijk. Het gaat dan vooral om boetes, terugvorderingen, belastingcorrecties, beƫindiging van uitkeringen en de besparing op beƫindigde uitkeringen, zwart werk, woonfraude en studiebeursfraude. Dat laat de gemeente Utrecht dinsdag weten op haar website.

Wethouder Rinda den besten (PvdA) van Werk en Inkomen zegt blij te zijn met de aanpak van deze fraude:’Om het draagvlak voor ons sociale stelsel hoog te houden, moeten we niet aarzelen om dit soort fraude hard aan te pakken.’

Vooral het controleren van studenten die extra studiefinanciering ontvangen omdat ze hebben aangegeven uitwonend te zijn bleek kassa. Van de 25 onderzochte “uitwonende” studenten bleken er maar liefst 23 gewoon bij paps en mans thuis in Kanaleneiland te wonen.

Er werden tijdens dit onderzoek zo’n 400 bedrijven gecontroleerd en 600 adressen bezocht. Ook werden kentekens van auto’s gescand en werd er gespeurd naar illegalen.