Cibofobisch of bewust eten?

09-10-2012 11:50

Over eten en drinken moet niet alleen geschreven worden, zoals de redactie van DeJaap.nl vindt, eten en drinken moet je vooral doen. Eten staat aan de basis van De Piramide van Maslow. Het is onze meest primaire levensbehoefte. Zonder eten en drinken geen liefde, geen sex, geen kennis of zelfverwezenlijking. Zonder eten geen ik en zonder eten geen ander. ETEN dus! Eten is fijn, Eten maakt gelukkig. Toch lijkt het soms alsof we bang zijn geworden om te eten. We lijden massaal aan Cibofobie lijkt het wel. Cibofobie is een ander woord voor “angst voor eten”. Cibofobie ontstaat door een negatieve ervaring met eten. Je bent, wanneer je cibofobisch bent, bang voor bepaalde producten of voor eten in het algemeen. Massa’s mensen zijn als de dood voor eten geworden.  Eten vormt inmiddels een bedreiging voor onze mentale en fysieke gezondheid.

Kinderjaren en extremisme
Het begint in onze kinderjaren. We worden al snel gewezen op de gevaren van koemelk, suiker, gluten en meervoudig verzadigde vetzuren.  Als we volwassen zijn worden we als de dood voor koolhydraten, calorieën in het algemeen, en vluchten we in de meest bizarre diëten. Er zijn gevallen bekend van mensen die paniekaanvallen krijgen van een boterham of in scheiding liggen wegens het eten van een rundvleeskroket . Zo zijn daar ook de voorbeelden van extreme vegetariërs die zich drastisch in het ongeluk storten door alle vleeseters uit hun leven te bannen en door op De Partij voor de Dieren te gaan stemmen. Ja, zelfs politieke partijen worden opgericht om ons af te raden gehoor te geven aan onze natuurlijke behoefte aan dierlijke eiwitten.

Het nieuwe eten
Zo is er naast het ‘nieuwe werken’ nu ook het  ‘nieuwe eten’. Het nieuwe eten is een initiatief  van het Voedingscentrum. Om te begrijpen wat het nieuwe eten  voor je kan doen moet je eerst een test doen.  Een test over wanneer je eet, waarom je eet, wat je eet, met wie je eet en of je bang bent voor pindakaas. Daarna krijg je een advies. En hoe je de test ook invult er komt altijd een advies. Hoe je ook eet, het is volgens de test per definitie niet goed. En dan blijkt ook nog dat de Lidl founding partner is van het nieuwe eten. En Peijnenburg niet te vergeten. En zo verschijnt in de verte alweer  het ontbijtkoekdieet. Eten wordt misbruikt. We worden gemanipuleerd en bang gemaakt. De Cola Light en chips met 35 procent minder vet, zijn prima voorbeelden van winstgevende en letterlijk misselijkmakende productdifferentiaties. Terwijl obesitas toch echt een van de grote problemen van deze tijd is. Van light chips is namelijk nog nooit iemand op gezond gewicht gebleven.

Het normale eten
Alleen in een samenleving waarin we alle stadia van de Maslow piramide hebben doorlopen en we ons in een permanente transcendentale toestand bevinden kan het nieuwe eten bedacht worden en is er ruimte voor een Partij voor de Dieren. Maar dat laatste terzijde. Kennelijk zijn wij transendentaal; we hebben het contact met onszelf verloren en bevinden ons permanent ergens zwevend tussen hemel en aarde. Het is tijd geworden voor het ‘normale eten’. Zoals het ooit bedoeld is. Het beste dieet dat je kunt volgen. Durf te leven, durf te eten.