ThePostOnline

Griekenland: ‘De woede onder het volk zal alleen maar toenemen’

09-10-2012 14:41

Een gedurfde stap van Merkel om zich naar het hol van de leeuw te begeven. Met bewoordingen als “Slet, dochter van Hitler en stichter van het Vierde Rijk” laten de Grieken maar al te graag weten dat ze niet welkom is. Afgebeeld als nazibeul in een SS-uniform wordt Merkel gezien als veroorzaker van het uiteenvallen van Griekenland. Het volk leeft sinds de komst van de Trojka in een continue onzekerheid waarin bezuinigingen, zelfmoord, faillissementen en armoedeverhalen het dagelijkse nieuws beheersen.

De Grieken zien in de miljarden aan noodsteun, met torenhoge rentes, niets anders dan uitbuiting en zelfverrijking van het Noorden van Europa en voornamelijk als steunbetuiging aan corrupte politici.
Er is deze dagen in mijn omgeving geen Griek te vinden die een goed woord over heeft voor het symbolische bezoek van Merkel aan Athene.

Eigenbelang van Merkel
De Duitse kanselier die niet lang geleden haar verbale aanvallen aan het adres van Griekenland niet onder stoelen of banken stak, lijkt nu te kiezen voor de diplomatieke route. Onbetrouwbaarder en ongeloofwaardiger kan ze met haar switch niet over komen. Ze wil Griekenland binnen de Europese Unie houden, uit eigenbelang, maar zal met haar bezoek waarschijnlijk alleen maar voor meer instabiliteit in de Griekse samenleving zorgen.

Veel Grieken grijpen haar komst aan om hun woede te uiten over de gebeurtenissen van de afgelopen drie jaar en daarmee kan de PR-campagne van Frau Merkel omslaan in een regelrechte ramp voor zowel haarzelf als ook voor de Griekse premier Samaras.

Maffiajongen Samaras

Samaras is voor de Grieken het toonbeeld van onbetrouwbare politiek. Zelf zal hij als doel hebben het bezoek aan te grijpen om zijn legitimiteit in binnen- en buitenland te vergroten, maar de Grieken trappen daar niet in en beschouwen hem als maffiajongen met het brein van een klein kind. Sinds hij aan de macht is hebben de Grieken nog geen stap vooruit gezien en ze vragen zich hardop af waar de opbrengsten uit het afknijpen van de pensioenen en salarissen blijven.

Recente cijfers laten zien dat de Grieken nog slechter af zijn dan twee jaar geleden. De werkeloosheid is inmiddels met 24 procent naar recordhoogte gestegen en 54 procent van de jongeren is werkloos, waarvan het merendeel noodgedwongen weer bij de ouders is ingetrokken.

Kolonelsregime
De Grieken willen met de komst van Merkel maar al te graag aan de buitenwereld laten zien dat ze het spuugzat zijn bestempeld te worden als het stoutste jongetje van de klas dat weigert belasting te betalen en de regels niet wil volgen. De volkswoede wordt door de eigen regering nog meer aangewakkerd, uit angst voor complete chaos en rellen is er een demonstratieverbod is afgekondigd. Samaras wil hoe dan ook voorkomen dat het bezoek van Merkel op een regelrechte ramp uitloopt en dat beelden van rellende en plunderende Grieken de hele wereld overgaan.

Maar de maatregel brengt bij de Grieken nog meer weerstand naar boven door herinneringen aan de Junta, het kolonelsregime dat het land van 1967 tot 1974 dicteerde. Sinds de val van de Junta in 1974 is de anti-demonstratiewet niet meer in werking getreden.

Gouden Dageraad
En dat is nu de contradictie die voor Griekenland sinds het uitbreken van de crisis zo tekenend is. De Grieken eisen juist nu van de Duitsers de achterstallige oorlogsbetalingen op en neemt ze het leed kwalijk dat ze in de WOII is aangedaan. Tegen die achtergrond is het haast onverklaarbaar dat de extreem-rechtse partij Gouden Dageraad inmiddels de derde partij van Griekenland is. Een partij waarvan de leider de Junta verheerlijkt en die door gewelddadige acties tegen immigranten niets anders dan associaties met neonazi´s oproept.

Met hun nationalistische retoriek doen ze een beroep op de gekneusde trots van de Grieken. Ze schoppen luidruchtig tegen het politieke systeem aan wanneer corruptie ongestraft blijft en nemen het op voor een samenleving waar de armoede met de dag stijgt.

Wetteloosheid
Het is moeilijk uit te leggen hoe een agressieve, negatieve, gewelddadige politieke boodschap zo veel oren vindt in een moderne democratie. Een verklaring is wellicht te zoeken in de wetteloosheid die al decennia lang heerst in Griekenland. Deze wetteloosheid is zo ingeburgerd dat het een gewoonte is om belastingen te ontduiken, illegaal huizen te bouwen, illegaal rond te rijden, corruptie te tolereren, haat te zaaien en het is zelfs gewoon geworden is om buitenlanders de schuld te geven van alle problemen.

Het zou niet bestaan als de politie niet laks zou zijn, de wetten niet vaag zijn, het rechtssysteem gewoon functioneert en een nodeloos ingewikkelde bureaucratie niets anders dan tegenwerking biedt. Het zijn niet werkende, monsterlijke systemen die zich meer dan ooit tegen de Grieken keren en die onmogelijk onder druk van Europa in korte tijd de nek kunnen worden omgedraaid.

Defect moreel kompas

In tijden van crisis, wanneer angst en onzekerheid in een ineen stortend land heersen kunnen meningen makkelijk omslaan in sinistere bedoelingen. En in die toestand bevindt zich momenteel het merendeel van de Griekse bevolking. Wanneer het morele kompas van een natie defect is kunnen mensen zelfs een groep misdadigers dat nazisymbolen draagt en immigranten in arme wijken terroriseert, in het parlement terechtkomen en tegelijkertijd zich afzetten tegen het bezoek van de, in hun ogen, dictator van Europa.

De grote vraag is dus wat het bezoek van Merkel oplevert want er zijn weinig Grieken die haar komst zullen beschouwen als een wondermiddel voor alle kwalen. Zolang Europa Griekenland als testcase blijft zien en niemand een uitweg weet in de ingewikkelde schuldencrisis, zullen de Grieken niemand uit Europa met open armen ontvangen en zal de woede onder het volk alleen maar toenemen.