Leven

Landelijke Kamer van Verenigingen niet blij met leenstelsel

09-10-2012 20:29

Slechts enkele uren nadat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de afschaffing van de Langstudeerboete, is tevens bekend geworden dat de VVD en de PvdA willen overgaan tot afschaffing van de basisbeurs voor studenten. Hoewel de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) nog steeds erg verheugd is met de afschaffing van de Langstudeerboete, maakt zij zich zorgen over het op handen zijnde leenstelsel voor studenten.

Vandaag kwamen berichten naar buiten dat de basisbeurs per september 2014 afgeschaft zal worden en omgezet wordt in een sociaal leenstelsel. Dit betekent dat beginnende studenten niet langer studiefinanciering ontvangen, maar een lening moeten aangaan bij de staat. De LKvV is geen voorstander van deze nieuwe maatregel. ‘Op deze manier is de komende generatie van studerenden meteen opgezadeld met veel te hoge individuele schuldenlast’, aldus Jan van ’t Westende, voorzitter van de LKvV.

De LKvV meent dat afschaffing van de basisbeurs per september 2014 aan de krappe kant is. De vraag is of in zo’n korte tijd aan een zo grote stelselwijziging wel zorgvuldig vorm kan worden gegeven. De ervaringen met andere stelselwijzigingen laten zien dat het Hoger Onderwijsveld bepaald niet snel kan veranderen. ‘Bovendien is het zeer belangrijk dat de opbrengsten van dit leenstelsel direct terugvloeien in het Hoger Onderwijs.’