‘Geef mannen het wettelijk recht op langdurig vaderschapsverlof!’

09-10-2012 12:59

Beste Wouter, Henk, Diederik, Mark, Jeroen en Stef. Wij zijn verheugd dat jullie zo rap voortmaken met de formatie, en dat er twee partijen aan tafel zitten die vrijheid en gelijkheid hoog in het vaandel hebben staan. Wij zijn daarbij bijzonder verheugd dat er enkel mannen aan de formatietafel zitten. Want dit is een uitgelezen kans om nu eens zonder vrouwen een doorbraak te forceren voor alle mannen die net als (de meeste) van jullie ook vader zijn. Geef hen net als vrouwen recht op langdurig vaderschapsverlof rond de geboorte van hun kind. Dit is nodig om de mythe van de moederband te doorbreken, carrièrekansen voor mannen en vrouwen gelijk te trekken en traditionele rolpatronen voorgoed te doorbreken. Aan de slag dus!

Anderhalf model
Nederland is koploper in het anderhalf model. Mannen werken en vrouwen zorgen voor de kinderen, en doen er een halve baan bij. De “natuurlijke” moederband wordt vaak aangehaald als reden dat vrouwen minder werken en het leuk vinden om thuis luiers te verschonen. Deze band is echter verre van natuurlijk, maar komt kunstmatig tot stand. Het is nu eenmaal de vrouw die de eerste drie maanden voor een klein schepseltje zorgt dat compleet afhankelijk is van haar: dat ramt die moederband er wel in!

Mannen staan bovendien ook nog onder druk om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Twee dagen verlof is standaard, twee weken wordt geaccepteerd, maar bij meer krijg je direct problemen met je baas. Uit onderzoek van de commissie voor gelijke behandeling blijkt dat het zwangerschapsverlof voor de helft van alle vrouwen effect heeft op haar carrièrekansen. Dit terwijl mannen amper effect ondervinden op hun carrière ondervinden.

Langdurig vaderschapsverlof

Wij, twee jonge moeders, zien maar één oplossing: een vader moet net als de moeder het recht hebben om tijdens een onafgebroken periode alleen voor het kind te kunnen zorgen. Dit stimuleert de vaderband en het verantwoordelijkheidsgevoel, en verkleint het gat tussen de carrièrekansen van jonge vaders en moeders. Juist die gezamenlijke bijdrage van verschillende gezinsleden aan zowel inkomen en zorg is essentieel voor een gezonde toekomstige generatie.

Geef mannen daarom het wettelijk recht op langdurig (betaald) vaderschapsverlof, op te nemen rond de geboorte van het kind. In Duitsland en Zweden krijgen mannen minimaal twee maanden betaald verlof, en de resultaten zijn positief. In Duitsland neemt in plaats van 3,5 procent nu 21 procent van de vaders verlof op na de geboorte. Dit zorgt voor acceptatie van het verlof door vaders en verbetert de positie van de vrouw op de arbeidsmarkt. Een voorbeeldfunctie voor Nederland dus.

Family man
Dit soort maatregelen komt er niet vanzelf. Het vereist moedige politici die weten wat de waarde is van een dergelijke maatregel voor de maatschappij. Met een informateur die de politiek verlaten heeft om meer
tijd aan zijn gezin te kunnen besteden, en een onderhandelaar die zich tijdens de campagne heeft geafficheerd als family man, denken wij dat dit de uitgelezen kans is om de rechten van moeders en vaders eindelijk gelijk te trekken. Dus, mannen aan de formatietafel, breidt het vaderschapsverlof fors uit, en zorg hiermee voor een doorbraak in de huidige traditionele rolpatronen in Nederland, zowel thuis als op het werk.