Ronde van Peking: Negen miljoen fietsen alleen is niet genoeg

10-10-2012 17:47

Fietsen in PekingEr zouden negen miljoen fietsen in Peking zijn. Althans, dat is wat zangeres Katie Melua ons een paar jaar geleden wilde doen geloven. Betekent dat dan ook dat de hoofdstad van China een koers in de ProTour verdient? Niet direct. De koers is mij iets te kunstmatig.

Wielrennen is een sport van tradities. Natuurlijk, de teams vernieuwen hard en zijn met behulp van de wetenschap altijd op zoek om zoveel mogelijk uit de renners te halen, maar daar houdt het ook wel op. De Rond van Lombardije is altijd de laatste koers geweest. De beslissende ronde. Die wedstrijd hoort ergens midden oktober. Toch was die dit jaar ineens eind september.

Toetje
De Ronde van Peking is nu de nieuwe afsluiter. Het toetje van het wielerseizoen, persoonlijk opgediend door Pat McQuaid en zijn UCI. Leuk en aardig hoor, internationalisering van het wielrennen maar om daarvoor nu de kalender zo te wijzigen dat de laatste World Tour-koers ineens de op een na laatste wordt. Mijn hele bioritme is van slag.

Het is alsof de Tour de France ineens in augustus verreden wordt, omdat er een andere ronde anders te dicht op zit. Dat kan niemand zich voorstellen en het zal ook nooit gebeuren, maar toch.

Ik zou het allemaal niet zo’n probleem gevonden hebben als de Ronde van Peking al jaren bestond. Als dat gewoon een fietsronde was, waar ploegen van ver al sinds jaar en dag in oktober hun rondjes rijden. Dan zou ik het niet eens zo erg vinden, dat die ronde nu ineens zo commercieel wordt uitgebuit door de UCI. Omdat er in China nog veel te verdienen valt.

BRIC-landen
Maar dat is niet zo. De Ronde van Peking heeft een geschiedenis van precies en jaar. Er zit geen Chinese organisatie achter die wielrennen in China wil promoten. Nee, het komt vanuit de UCI. Die hebben dat nummer van die negen miljoen fietsen ook gehoord en dachten ‘daar valt geld te verdienen’.

Dat opent natuurlijk mogelijkheden. Wanneer komen er World Tour koersen in groeimarkten als Braziliƫ, Rusland en India? De UCI wil de rest van de BRIC-landen ook vast inpalmen. Trouwens, Columbia is ook een leuk land. Daar komen al veel leuke wielrenners vandaan bovendien, net als uit Kazachstan. Daar ook maar gewoon rondjes gaan rijden dan.

Geen plek meer op de kalender? Welnee, in november en december wordt er helemaal nog geen World Tour wedstrijd verreden. In twee maanden kun je best wat rondes houden. Goeie training ook voor de renners. En zo kan de UCI weer wat zieltjes winnen voor het wielrennen. Er zijn natuurlijk geen negen miljoen fietsen in een stad in die landen, maar toch. Proberen kan altijd.