WarRoom

Hilarisch: Bill Clinton gaat los op de Real Mitt Romney

11-10-2012 13:43

Team Obama maakt voor de zoveelste keer dankbaar gebruik van Bill Clinton. De oud-president ging gisteren tijdens een Obama rally in Las Vegas, Nevada los op Mitt Romney. Want wie is nou de echte Mitt Romney? De man die zich tijdens de Republikeinse voorverkiezingen nog omschreef als ‘severely conservative’? Of de man die zich op het eerste presidentiële debat in Denver, Colorado voorstelde als redelijk gematigd alternatief voor president Obama? Clinton met extra dik aangezet zuidelijk accent: “I had a different reaction to that first debate than a lot of people did. I thought, ‘Wow, here’s old moderate Mitt. Where ya been, boy?'”

Bill beweert dat hij ‘moderate Mitt’ gemist heeft. Hij levert daarmee een hilarische speech, maar de vraag is of het handig is. De Obama campagne heeft namelijk besloten om Romney af te schilderen als een kandidaat met extreem rechtse plannen, in plaats van een in wezen gematigde kandidaat die zich alleen tijdens de voorverkiezingen naar rechts heeft laten drijven. Een in wezen gematigde kandidaat zou een grotere bedreiging zijn voor Obama in de strijd om de zwevende kiezer in het midden. Vandaar dat Team Obama Romney liever afschildert als een rechtse kandidaat die sociale zekerheden gaat uitkleden, belastingen voor de rijken wilt verlagen en tegen verworven vrouwenrechten is.

Wie is de echte Mitt Romney?
‘Old moderate Mitt’ is de politicus uit Massachusetts, waar een Republikein wel gematigd moet zijn wil hij succesvol zijn in een liberale staat. Ooit was hij nog vóór legale abortus en implementeerde hij in samenwerking met Democraten een zorgsysteem in de staat dat de blauwdruk werd voor Obamacare en dat hij ooit ook zag als ‘model for the nation’. Maar in de race voor de Republikeinse presidentsnominatie was Obamacare de kop van jut en voerde ook Romney campagne op de belofte dat hij de Affordable Care Act zou terugdraaien. In het eerste presidentiële debat maakte hij echter wel duidelijk dat hij voor alle goede delen van de wet was: zorgverzekeraars die geen zieken mogen weigeren, jongeren die op de zorgverzekering van hun ouders kunnen blijven staan, etc. En hoewel hij als kandidaat pro-life beweert te zijn, verklaart hij nu tegenover een krant in Iowa dat anti-abortus maatregelen geen deel uitmaken van zijn agenda . Daar zal hij de conservatieve achterban die hij eerder nog voorhield ‘severely conservative’ te zijn niet blij mee maken. Maar het is wel een aantrekkelijke boodschap voor de kiezer in het midden, en dan met name de vrouwenstem waar hij nog een achterstand heeft.

Etch-a-Sketch
De vlucht naar het midden waar conservatieven voor vreesden was eigenlijk al in maart aangekondigd door één van Romneys topadviseurs, Eric Fehrnstrom. Fehrnstrom vergeleek de campagne met een Etch-a-Sketch, een stuk speelgoed waar je op kan tekenen, even schudden, en je begint weer met een schone lei. Aldus geschiedde, Mitt Romney is gereset voor de algemene verkiezingen. Zowel Democraten maar vooral ook Romneys Republikeinse concullega’s sprongen er toentertijd al bovenop om aan te tonen dat Romney een niet te vertrouwen flip-flopper was.

Bill Clinton vergeleek Romneys debat optreden waarbij de gematigde Mitt Romney weer kwam opdagen met zijn zakenverleden bij investeringsmaatschappij Bain Capital. “It was like one of these Bain Capital deals, you know, where he’s the closer. So he shows up, doesn’t really know much about the deal and says, ‘Tell me what I’m supposed to say to close.’ The problem with this deal is the deal was made by severe conservative Mitt.” Wel frappant dat Clinton juist deze vergelijking maakt, want ooit prees hij Romney nog – tot grote ergernis van Team Obama – voor zijn ‘sterling business career’. De man mag dan een windvaan zijn, hij is wel succesvol in wat hij doet en hij weet wat hij moet zeggen om te winnen. De vraag is of de kiezer daar voor valt, of dat de flip-flops uit het verleden toch een deal breaker zijn.

Bertine Moenaff is redacteur voor de WarRoom en was in 2010 werkzaam voor de Democraat Anthony Weiner, die een nog meet & greet voor haar geregeld heeft met ome Bill, de man die hem getrouwd heeft.