Sport

Is All Cops Are Bastards echt maar een gebbetje?

11-10-2012 17:00

Op dit medium werd recent gesteld dat er weinig mis was met het gebruik van ‘Joden’ als geuzennaam. Joost Bakker stelt dat juist omdat Ajacieden de naam Joden trots dragen daarmee refererend aan de clubhistorie er niet zoveel mis mee is. Het gaat pas mis als er gereageerd worden.

Hamas Hamas alle joden aan het gas is immers gewoon antisemitisme en dus strafbaar. Een flinterdunne lijn zo erkent ook Bakker. Koketteren met de eigen geuzennaam is prima, maar zodra deze tegen je gebruikt wordt is de culturele context direct bezwaarlijk. De lijn is flinterdun.  Hoe flinterdun die is, daar weten ze bij de Oosterburen alles van. Als daar in een voetbalstadion opeens tienduizend man Joden! Begint te scanderen zal dat direct context krijgen en bezwaarlijk zijn. Historische lading kan zelfs een geuzennaam niet goedpraten.

Hoe gevoelig het in Duitsland allemaal nog wel ligt, bleek afgelopen week uit een groot artikel in de Frankfurter Algemeine met de weinig aan de verbeelding overlatende titel ‘Braune Flecken’. Daar bleek dat supportersverenigingen van clubs als Alemannia Aachen en ook landskampioen Borussia Dortmund het neonazisme nog alomtegenwoordig is.

In het stuk wordt verhaalt hoe de tribunes van beider clubs in het weekend dienen als dé plek bij uitstek om nieuwe aanwas te rekruteren. De dominantie van neonazistische clubs als ‘Borussen Front Dortmund’ en ‘Karls Ultras Bande’ gaan zelfs zover dat laatstgenoemde onlangs de strijd is aangegaan met een andere ultralinkse groepering van de eigen vereniging Alemannia Aachen.

Opvallend fenomeen dat naar voren komt in de uitgebreide reportage van de Frankfurter Algemeine is de agressieve houding tegen over het gezag in de persoon van de politie. Het in Nederlandse stadions ook welbekende All Cops Are Bastards is namelijk ook in de Duitse stadions een bekend fenomeen. Toen in Aachen de traditionele ‘Karlsbande’-banner uit de stadions werd verbannen, besloot diezelfde Karlsbande-groepering een ‘Stimmungsboykott’ te organiseren van precies 13.12 minuten.  Precies. 1 is A, 3 is C, 1 is A en 2 is B, All Cops Are Bastards.

Is het naïef te denken dat in de Nederlandse stadions louter vrolijk agressieve stomkoppen rondlopen die enkel uit ‘liefde’ voor de club in staat zijn tot excessief geweld? Zijn wij anders dan landen als Duitsland, Italië en Frankrijk waar politieke voorkeuren ook op de tribunes van het voetbal een grote rol spelen?

Ook ik ben met Joost Bakker van mening dat Lex Immers niet in een weloverwogen politiek vergezicht over ‘Jodenjacht’ repte, en ook denk ik dat een Museumplein vol ‘Joden’ scanderende Ajax-supporters weinig met maatschappelijk engagement van doen heeft. Maar of de Nederlandse supportersverenigingen echt zoveel apolitieker zijn dan bij de buren, daar zou ik best eens een onderzoekje naar willen zien.