Vijftig tinten-trilogie gaat over miljoen exemplaren

11-10-2012 13:22

MET UPDATE – Gejuich bij uitgeverij Prometheus aan de hoofdstedelijke Herengracht hedenochtend: De Vijftig tinten-trilogie van E. L. James heeft vanaf vandaag meer dan een miljoen verkochte exemplaren op haar naam staan in Nederland. Wereldwijd staat de teller inmiddels op veertig miljoen.

Vijftig tinten onbeschaamde en verslavende vrouwenporno blijkt een bestseller. De media buitelden over elkaar heen, iedereen vond wel íets van E L James, haar boeken en de expliciete seksscènes die erin beschreven worden. In Amerika verschenen parodieën en lofzangen van onder meer Amazon, Ellen Degeneres en vond zelfs president Obama er het zijne van. Er bleek zelfs sprake te zijn van een heuse zwangerschapsgolf in het land.

Inmiddels is de boekenreeks in meer dan vijftig talen vertaald en blijft de teller doorlopen. In 2012 werd E. L. James door Time Magazine op de lijst van de honderd meest invloedrijke mensen geplaatst.

Uitgever Mai Spijkers is verheugd over het enorme succes van de reeks: “Het is geweldig om te zien hoeveel mensen dit lezen. In een tijd die voor zowel uitgeverijen als boekhandels niet makkelijk is, is een dergelijk succes een hoopvol beeld voor de toekomst.” Een interview met hem over de Vijftig tinten-hit stond vanochtend hier in de Volkskrant.

UPDATE – Spijkers wint ook de Nobelprijs voor de Literatuur.