Cult

Bearskins debuutalbum vraagt naar meer

12-10-2012 15:44

Gure dagen, regen, donker en kou: de herfst komt er weer aan. Gelukkig, want dat betekent ook dat het weer tijd is om nieuwe en vooral goede muziek te ontdekken, een van de weinige voordelen van dit seizoen.

Heftige herfstnummers
Een tijd geleden lag het nieuwe debuutalbum van het opkomende Lommelse Bearskin op de deurmat: dit bleek een perfecte timing met aantocht van het nieuwe herfstige seizoen. Het eerste nummer Derelict zet meteen de toon voor de rest van het album: het is rauw, melodieus, zwaar en vol met gevoel. De stem van zanger Sam Geraerts bezorgt me kippenvel: hoe kan een begin twintiger zo’n sterk stemgeluid hebben? Waar heeft deze jongeman al die tijd gezeten? Zijn zang doet me erg veel denken aan, mijn persoonlijke favoriet, Matt Berninger, zanger van The National. Het nummer Passive past sowieso wel in het rijtje van The National zonder dat het direct namaakwerk is. Bearskin laat duidelijk merken welke invloeden ze als band hebben, maar ze gaan zeker verder dan dit. Derivative is een van mijn favorieten. Alleen het warme doch zware intro pakt je al direct en laat je de rest van de 4:44 minuut niet meer los. De muzikale ondersteuning maakt dit nummer tot een perfecte foutloze plaat. Het is een heftig herfstnummer, maar met dit soort geluiden ga ik absoluut graag dit seizoen in dit jaar. Misschien wordt deze herfst dan toch een fijne!

Muzikaal genot
Live ben ik erg benieuwd naar de twee nummers Bruitism Part 1 en Bruitism Part 2. Bij het eerste deel wordt er iets losgemaakt en halverwege vooral langzaam opgebouwd. In het tweede deel wordt de spanning nog veel meer en nog sneller opgebouwd en barst op 0:50 minuut een muzikaal geweld los. De tweede helft van dit nummer is uiterst muzikaal genot. Met heftige drums en melancholisch gitaarwerk wordt de luisteraar de muziek ingezogen en opgenomen in een niet te beschrijven sfeer. Instrumentaal gezien doet Bruitism Part 2 me zelfs een beetje denken aan enkele nummers van het Rotterdamse Face Tomorrow, wat de muzikale diversiteit van Bearskin als band direct goed weergeeft. Als dit uit de speakers al fantastisch klinkt, hoe zal dit dan wel niet live moeten klinken?

Ik weet niet wat het is, maar goede muziek hangt altijd samen met de herfst. Of misschien is het dan acceptabel om naar zware muziek te luisteren. Ik vind het prima. De mannen van Bearskin ook. Vrijdag 12 oktober om 21:00 uur is de CD-release in Muziekodroom in Hasselt. Mocht je toevallig in de buurt zijn, check dat zeker uit. Laten we deze mannen daarna met open armen verwelkomen in Nederland, want als je eenmaal geproefd hebt van dit album, wil je absoluut meer.