Drie Dwaze Dagen lang spitten in de Bijenkorf van het wielrennen

13-10-2012 16:02

Het is een ongelofelijke stroom informatie die het USADA dossier publiek maakt. Behalve alle verklaringen van renners in de directe kring rond Lance Armstrong en de teams waar hij voor reed, zijn er mails, rechtbankverslagen, aantekeningen, medische dagboeken, etc, etc. En niet slechts stukken die direct verband houden met Armstrong en zijn teams. Er is veel, veel meer.

Wereldwijd stortten sportjournalisten zich als roofdieren op deze onuitputtelijke bron met materiaal. Nieuw materiaal. Explosief materiaal. Het eerste wat veel journalisten en andere nieuwsgierigen deden was de Management Summary van 200 pagina’s omzetten in een PDF File. Handig, omdat je dan met de ‘woordzoekfunctie’ kan werken.  Is er een match op ‘Tom Boonen’? Nee.  Op ‘Rabobank’ dan misschien? Ja, verdomd, die is er!

Drie Dwaze Dagen in de Bijenkorf
De deur ging op woensdag om klokslag acht uur open en het internet gonsde binnen enkele minuten als een Bijenkorf. En in die Bijenkorf spitten de nieuwsjagers Drie Dwaze Dagen lang in voordeelbakken vol informatie. De meest opmerkelijke vondsten werden direct getoond. Tot diep in de nacht piepte en kraakte de tijdlijnen van twitter. Het stof dwarrelde de volgende dagen neer in beschouwingen, columns en paginagrote artikelen.

De aardbeving die het openbaar gemaakte USADA rapport afgelopen week veroorzaakte  was verwoestend. Maar zoals dat gaat bij een zware aardbeving zijn naschokken te verwachten. Krachtige naschokken die het verwoeste landschap verder zullen vernietigen.

Bijvangst
Het USADA trok met een sleepnet over de duistere bodem van het internationale wielrennen en haalde netten vol bijvangst naar boven. Een hele vangst mediterrane vissen moet nog worden gesorteerd, maar de in het Italiaans opgestelde verklaringen van een aantal renners lijken op het eerste gezicht heel veel nieuwe informatie en aanwijzingen te bevatten. Informatie vergezeld van namen en rugnummers. Het USADA rapport bevat ook bijlagen uit het Spaanse ‘Fuentes-dossier’ die mogelijk vervolg krijgen. Een sportjournalist met goede kennis van het Italiaans en Spaans zat de afgelopen dagen niet om werk verlegen.

Het is nu, na de eerste Drie Dwaze Dagen, slechts gissen wat de gevolgen zullen zijn van de bijvangst.
Net als dat het nu nog niet te overzien is hoe de erelijsten van het wielrennen tussen pakweg 1998 en 2005 straks uitzien.