Industrie: IT-Studenten worden verkeerd opgeleid

15-10-2012 15:23

Er wordt weer eens ergens aan een noodklok gehangen, deze keer zijn het bedrijven als Stork en AkzoNobel die alarm slaan. “Duizenden it-banen gaan voor Nederland verloren omdat studenten verkeerd worden opgeleid”, claimen zij in het Algemeen Dagblad. Het probleem is volgens hen met name het feit dat studenten veelal als ‘programmeur’ worden geschoold, terwijl het bedrijfsleven (ook) veel managers nodig heeft. Die kunnen als tussenpersoon tussen techniek en verkoop, HR en onderzoek fungeren. Van dit soort mensen heeft Nederland er veel te weinig en dus gaan de bedrijven zelf maar aan de slag.

Opleiding
In het AD doen beide bedrijven hun beklag. Volgens Pieter Schoehuijs, CIO van AkzoNobel hebben bedrijven steeds minder behoefte aan programmeurs, maar zoeken zij informatiemanagers; “mensen die bruggenbouwer zijn”. Dat opleiding en bedrijfsleven niet goed op elkaar aansluiten is een constatering die al vele malen gedaan is, maar inmiddels is het dus al zo ver gevorderd dat de bedrijven het personeel zelf maar (verder) gaan opleiden.

De bedrijven starten nu met de eigen opleiding IT-management, om zo veel mogelijk de gaten te vullen. Als de normale opleidingen blijven zoals deze nu zijn zal men steeds meer moeten oursourcen naar bijvoorbeeld India. TNO zag in een eerder rapport juist ruimte voor het binnenhalen van talent, door middel van aanpassingen in het migratiebeleid.