KNVB-directeur Bert van Oostveen helpt De Kuip vernieling in

15-10-2012 12:50

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal KNVB, had vrijdagavond na de winst van Oranje in De Kuip op Andorra, zichtbaar de smoor in. Van Oostveen, van origine geen polonaiseloper, had zich gestoord.

Waarn? Aan de volgens hem primitieve faciliteiten die De Kuip zowel de supporters als de sponsoren bood Van Oostveen: “De Kuip heeft een schitterende historie. En gold in het verleden absoluut als voetbaltempel van Nederland. Maar van sentiment alleen kun je niet leven. De infrastructuur rond De Kuip is ronduit slecht. Mensen moesten uren in de file staan. En eenmaal gearriveerd nóg een uur in de rij staan. Voor een kroket. Ik heb supporters met regenkapjes op de tribune zien zitten. Voor het geval het ging regenen. Dat kan in deze tijd natuurlijk niet meer. De supporters van Oranje zijn het Gelredome of de ArenA gewend. Ook de sponsoren klagen steen en been. De primitieve omstandigheden in De Kuip kunnen anno 2012 niet meer.”

Bert van Oostveen was zó ontstemd over wat zich vrijdagavond op zijn netvlies had genesteld, dat hij acuut besloot dat Oranje vrijdagavond meteen zijn laatste wedstrijd in De Kuip had gespeeld. Gelul natuurlijk, want Nederland – Andorra wás nooit een wedstrijd. Hoogstens een oersaai kat-en muis-spelletje. Van Oostveen dreigt De Kuip in de toekomst ook uit te sluiten van bekerfinales. Van Oostveen: ‘Laat duidelijk zijn dat de KNVB niet hecht aan een plaats. Of stadion. De KNVB hecht aan ideale omstandigheden.’ Waarna de lachebek definitief de fout inging: ‘Let wel: de KNVB heeft De Kuip niet gevraagd om tientallen jaren niet met de tijd mee te gaan.’

Couveusesport
Valse bobo Bert van Oostveen is zijn boekje in alle opzichten te buiten gegaan. Want waar haalt deze omhooggevallen nitwit de gore moed vandaan om de almachtige scherprechter uit te hangen? En erger nog: om van voetballen – net als schaatsen – een couveusesport te maken? Belangrijker nog: waarom komt Van Oostveen juist nu met zijn meedogenloze juryrapport over De Kuip?

Doof
Die laatste vraag is inderdaad cruciaal. Vandaar dat ik hem meteen beantwoord. De vernietigende uitlatingen over De Kuip van Bert van Oostveen passen naadloos in het straatje van zijn collega-dictator Jan van Merwijk. Deze Jan van Merwijk is directeur van De Kuip. Met één missie: het bouwen van een super luxueus nieuw stadion. Waarbij Van Merwijk zich opvallend doof toont voor de roep om de huidige Kuip te renoveren. De actiegroep ReddeKuip krijgt geen poot aan de grond bij Van Merwijk. Van Merwijk luistert alleen naar zichzelf. Zijn motto? Weg met De Kuip. Leve een nieuw stadion! Kosten? 300 miljoen euro! En dat in een tijd waarin elke euro drie keer moet worden omgedraaid.

Koppen
De uithaal naar De Kuip van Bert van Oostveen kan onmogelijk los worden gezien van de ambitieuze plannen van Kuip-directeur Jan Van Merwijk. Die de voorzet op maat van Van Oostveen meteen hard inkopte. Er wordt hier een extreem vuil spelletje gespeeld. Ik hoop dat er koppen gaan rollen. Twéé koppen om precies te zijn.

Authentiek taalknutselaar Ton Broekhuisen is tekstschrijver/journalist/ghostwriter. Maar vooral columnist (onder meer vele jaren voor Metro) en blogger.