Lezers willen helemaal niet dat NRC Next ‘newsier’ wordt

15-10-2012 14:57

Toen Peter Vandermeersch vorige maand Rob Wijnberg wipte als hoofdredacteur van NRC Next zei de Belgische hoofdredacteur dat de krant ‘newsier’ moet. Maar willen de lezers van ‘de Next’ dat eigenlijk wel? Nee, concludeert René Jansen.

“NRC wil een steviger positie in de ochtend en gaat NRC Next iets newsier maken. De krant blijft dwars en eigenzinnig, en gaat zich vooral weer concentreren op de originele missie: meer weten in minder tijd,” liet Vandermeersch in een verklaring weten.

‘Kleurenblinde Australische transgenders
Vandermeersch stuurde Wijnberg eind september de laan uit omdat  de voorpagina van NRC Next op Prinsjesdag geen nieuws over Prinsjesdag bevatte maar “Kleurenblinde Australische transgenders met 1 been, die cupcakes maakten voor Roemeense weesjes, of zoiets,” aldus Geenstijl-hoofdredacteur Pritt. Bijna goed, het ging over asielzoekers. Hoe dan ook een stap te ver voor Vandermeersch. René Jansen, onder meer verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, vroeg zich af wat de lezer van NRC Next daar eigenlijk van denkt.

Jansen toetste of Next-lezers inderdaad een ‘newsier’ krant prefereren boven de richting die Rob Wijnberg en de zijnen waren ingeslagen. Hij nodigde iedereen die op Twitter in de week na het vertrek an Wijnberg iets zeiden over de kwestie uit hun mening te geven. Binnen een week gaven 500 mensen hieraan gehoor, waarvan 65 procent aangaf abonnee te zijn, 32 procent losse nummers leest en drie procent geen lezer is. Daar kwam een opmerkelijk resultaat uit: 63 procent vindt het niet (of totaal niet) belangrijk om ‘het laatste nieuws’ in NRC Next te lezen.

’91 procent staat achter Wijnberg’
De steun voor Wijnberg en zijn richting met de NRC Next van afgelopen jaren komt het meest concreet tot uitdrukking in de rechtstreekse vraag: “Wat vind je er – bottom line – van dat Rob Wijnberg heeft moeten opstappen?” Slechts vier procent staat achter Vandermeersch zijn beslissing, vijf procent denkt dat het weinig uit zal maken, en een overgrote meerderheid van 91 procent spreekt juist zijn waardering uit voor Rob Wijnberg.

Jansen stuurde de resultaten van zijn onderzoek naar de redactie van Next voor de rubriek Next Checkt ter publicatie. De krant wilde echter niet publiceren omdat het onderzoek niet representatief zou zijn. “Mijn gevoel zegt echter dat er meer speelt,” schrijft Jansen op zijn weblog. Meer over het onderzoek naar de lezers van Next vindt u hier.