WarRoom

Livestream Alert! Obama vs. Romney, de tweede ronde

16-10-2012 22:55

Ding Ding Ding Ding Ding! De tweede ronde! Vanavond moet president Obama het debacle van Denver doen vergeten. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Mitt Romney heeft het momentum mee en houdt de president nu aardig bij in de peilingen. Zijn tweede man Paul Ryan deed het vorige week ook helemaal niet onaardig tegen  vice-president Joe Biden, wiens belangrijkste wapen zijn neerbuigende grijns leek te zijn.  Maar de beurt is nu weer aan de hoofdrolspelers. Team Obama weet dat de president nu moet knallen en niet meer over zich heen moet laten lopen. Maar om meteen een bloedbad aan te kondigen is ook weer zo wat. Het grote downplayen van de verwachtingen is begonnen: “He’s not here to score punches on Mitt Romney, he’s coming here to describe what a second term of an Obama presidency would look like,” verklaarde adjunct campagne manager Stephanie Cutter over Obama.

Hup Candy Crowley!
Meest spannend is misschien wel hoe moderator Candy Crowley zich gaat gedragen. Het CNN zwaargewicht is totaal aan banden gelegd door afspraken (hier uitgelekt) die de twee campagnes gemaakt hebben.

Volgens het zogenaamde Memorandum Of Understanding zou Crowley als moderator geen vervolgvragen mogen stellen, mogen de kandidaten zelf elkaar ook niet direct bevragen en mogen de vragenstellers uit het publiek in dit townhall style debat al helemaal geen woord meer zeggen dan van te voren afgesproken. Het begrip ‘debat’ is redelijk rekbaar dus… Maar Candy Crowley is een pittige tante en geenzins van plan slechts deel uit te maken van het meubilair op de Hofstra University in New York. We hopen dus niet alleen op ontketende kandidaten, maar ook een moderator die haar journalistieke wortels niet zal verloochenen en de regels aan haar laars zal lappen in dienst van de publieke zaak.

Waar gaan we kijken?
Uw eigen publieke omroep : NOS Journaal24 zendt het tweede presidentiële debat om 03.00 live uit, van uw centen, dus at your service. Voor de all American experience en de allesbepalende spin achteraf kijk je bij onze vrienden van CNN, FoxNews en MSNBC.

Voor de voorbeschouwingen kan je vanaf een uur of 01.00 inschakelen. Meer leesvoer ter voorbereiding hier en hier en Victor Vlam bespreekt het debat ook na morgenochtend om 04.45  en 07.45 op Radio 1. Uiteraard zullen we in de WarRoom ook uitgebreid terugblikken. Ondergetekende waakt als Bertine83 over het debat via de Twitters en schuift vannacht met Maarten Kolsloot aan in het panel op Radio 1 om live commentaar te geven

Uit de oude doos: Bush vs. Gore
Tot slot een andere opvallende regel uit het Memorandum of Understanding: “Each candidate may move about in a pre-designated area, as proposed by the Commission and approved by each campaign, and may not leave that area while the debate is underway.” Misschien om zoiets als dit te voorkomen? Bush vs. Gore 2000, those were the days…